Малко са инвестициите, които са донесли доходност на вложителите си през настоящата 2022 г. Но ако в края на 2021 г. бяхте купили долари, то днес щяхте да сте повече от доволни.

Щатският долар отчита сериозен ръст през настоящата година, благодарение на Федералния резерв. В борбата си срещу инфлацията Фед предприе 2 рекордни увеличения на лихвите (бел. ред. от по 0.75 пр. п.).

През идната седмица ще стане ясно с колко ще бъдат повишени лихвите на септемврийското заседание. Щатските инвестиционни банки масово прогнозират ръст от 0.50 пр. п. или дори нови 0.75 пр. п.

Вече е налице лек спад в инфлацията в САЩ, но дали Фед ще успее да предпази щатската икономика и от надвисналата рецесия?

Доларовият индекс, който следи представянето на зелените пари срещу кошница от валути (британския паунд, еврото, швейцарския франк, японската йена, канадския долар и шведската крона), отчита ръст от 13% през настоящата година, пише CNN Business.

По този начин той се търгува на най-високите си стойности от май 2002 г.

Скъпият долар, който е на 20-годишен максимум, обаче ще окаже негативно влияние върху печалбите на големите интернационални щатски компании.

Сините чипове Nike и Microsoft вече предупредиха инвестититорите, че силният долар може да се окаже проблем за печалбите им.

„Скъпият долар може да помогне на Фед в борбата с инфлацията, но ще намали печалбите на компаниите от чуждите пазари“, казва Лиса Шале, главен инвестиционен директор на Morgan Stanley Wealth Management.

Доларът обаче може да доведе и до нови по-ниски цени на петрола, тъй като - както и голяма част от суровините, той се търгува в петрол.

По-евтините енергийни разходи биха били добра новина за потребителите из целия свят, които заради инфлацията изпитват трудности да плащат комуналните си услуги.

От началото на 2022 г. акциите на петролните компании са сред най-добре представящите се на борсите. Ако цените на петрола продължат да се понижават (поевтиняването за последния месец е от 5%), това би донесло лоши новини за пазара.

„Знаем, че поскъпването на долара не може да продължи вечно, защото това създава главоболия и за САЩ“, казва анализаторът на Swissquote Bank Айпек Озкардеская.

„Силният долар влияе негативно на износа на щатски стоки, като ги прави по-малко достъпни за купувачите, на фона на факта, че светът се бори в момента с намаляване на покупателната си способност“, допълва тя в анализ през изминалата седмица.

Според нея, ако доларът продължи да поскъпва, това ще се отрази доста негативно на икономиката на САЩ.

Доларът също така влияе негативно и върху златото, което бележи спад от 6% през настоящата година, както и върху биткойна и останалите криптовалути. Въпреки лекия си ръст до 22 000 долара, най-популярната криптовалута е загубила половината от стойността си през 2022 г.

Или иначе казано, инвеститорите нямат нужда от метали или криптовалути, за да се хеджират срещу долара, когато той в същото време бележи сериозни ръстове.  

Има и един позитив от силния долар - той обаче е за щатските потребители, които могат да купуват повече вносни стоки за същите пари.

Главният инвестиционен директор на Orion Advisor Solutions казва, че днес евро и щатски долар се търгуват при паритет.

През 2008 г. обаче - точно преди финансовата криза и рецесията, еврото достигна до нива от 1.60 долара (бел. ред. средният годишен курс беше 1.47 долара за 1 евро). Евтиният тогава долар изтреля цените на петрола до рекордните близо 150 долара.