От COVID до хаос – 2022 се оказа трудна година за авиационната индустрия.

В по-голямата част от северното полукълбо натовареният летен сезон беше съпътстван от закъснения и отменени полети, докато в Съединените щати ново проучване тази седмица установи, че удовлетвореността на пътниците от самолетния транспорт намалява повсеместно.

И все пак, докато навлизаме в по-спокойните месеци за пътуване септември и октомври, представителите на бранша имат повод за празнуване – те се събраха в петък в лондонския хотел Langham за Skytrax World Airline Awards 2022.

Това е първият път, в който събитието се провежда присъствено от 2019 г. насам, посочва CNN.

Skytrax - базирана в Обединеното кралство консултантска компания, която оценява и класира превозвачи и летища, е провела повече от 14 милиона проучвания сред клиенти в повече от 100 държави между септември 2021 г. и август 2022 г., за да определи най-добрата авиокомпания в света в момента.

Тазгодишният победител не е новост в класацията - Qatar Airways печели наградата общо седем пъти, откакто тя се връчва от 1999 г. насам.

Катарският превозвач грабва още осем отличия, сред които „най-добра бизнес класа“, „най-добра седалка в бизнес класа“ и „най-добра храна в бизнес класа“.

Само преди два месеца Qatar Airways зае първото място в класацията на AirlineRatings.com на най-добрите авиокомпании в света.

Главният изпълнителен директор на Qatar Airways Акбар Ал Бейкър благодари на своите „невероятни служители“ за „тяхната постоянна отдаденост и стремеж“, посочвайки, че „да спечелим тези награди в същата година, в която празнуваме нашата 25-а годишнина, е още по-възнаграждаващо“.

Пред CNN Travel той каза още, че тайната на устойчивия успех на авиокомпанията е: „последователност в обслужването и продуктите, постоянно внимание към пътниците и абсолютна отдаденост на всички, които работят в Qatar Airways.“

Singapore Airlines - превозвач номер 2 в света, според проучването на Skytrax, също печели девет награди, включително за „най-добър кабинен персонал“, „най-добра първа класа“, „най-добра седалка в първа класа“ и „най-добър кетъринг в първа класа“.

Авиокомпанията на ОАЕ Emirates заема третото място, като получава награди за „най-добро развлечение по време на полет“, „най-добра икономична класа“, „най-добър кетъринг в икономична класа“ и „най-добра седалка в премиум икономична класа“.

Японската ANA (All Nippon Airways) се класира на четвърта позиция, като е обявена и за най-чистата авиокомпания в света, печелейки още четири награди, включително за най-добри летищни услуги.

Австралийската авиокомпания Qantas е на пето място в проучването сред повече от 350 авиокомпании, проведено на английски, френски, испански, руски, японски и китайски език.

Delta Air Lines е водещата авиокомпания в САЩ, спечелила шест специфични за региона награди, докато Turkish Airlines е най-добрият превозвач в Европа, взимайки четири награди, включително силно конкурентната титла „най-добра авиокомпания на Стария континент“.

Изненадата Ryanair

Pixabay

Ирландската авиокомпания Ryanair, която никога не се е страхувала от противоречия в своята 37-годишна история, триумфира на наградите за първи път, получавайки короната на най-добрия нискотарифен превозвач в Европа.

Този успех до голяма степен се дължи на факта, че това лято тя се превърна в една от най-надеждните авиокомпании в региона, като отмени сравнително малко полети и дори предложи „спасителни“ полети през юли и август, за да помогне на блокираните по летищата пътници.

Авиокомпаниите не плащат никаква такса за участие или регистрация, за да бъдат включени в наградите, като всички разходи за проучването и церемонията по награждаване се заплащат от Skytrax.

Вижте топ 20 на най-добрите авиокомпании в света през 2022 г.:

1. Qatar Airways

2. Singapore Airlines

3. Emirates

4. ANA (All Nippon Airways)

5. Qantas Airways

6. Japan Airlines

7. Turkish Airlines

8. Air France

9. Korean Air

10. Swiss International Air Lines

11. British Airways

12. Etihad Airways

13. China Southern Airlines

14. Hainan Airlines

15. Lufthansa

16. Cathay Pacific

17. KLM

18. EVA Air

19. Virgin Atlantic

20. Vistara