Железопътната линия Ffestiniog, която пресича провинцията на Уелс, е живописна влакова линия №1 в Европа.

Тя оглавява новата класация на Which? 10-те най-добри живописни железопътни линии в Европа, която е съставена след проучване сред повече от 1400 пътешественици.

Те са помолени да оценят любимите си живописни пътувания из континента, оценявайки ги в седем категории – природа, комфорт, съоръжения, чистота, храни и напитки, обслужване и съотношение цена/качество.

Второто място в списъка се дели от норвежката Bergen Railway и Bernina Express, който пътува от Швейцария до Италия, а швейцарският Glacier Express печели бронзовия медал, посочва Daily Mail.

1. Железопътна линия Ffestiniog – от Портмадог до Блаенау, Уелс

С общ резултат от 91%, Ffestiniog Railway - най-старата теснолинейна железопътна линия в света, се простира на 21 километра между градовете Портмадог и Блаенау.

Тя предлага пътуване в първокласни вагони Pullman през уелската провинция само за три часа с помощта на парен локомотив.

Влакът „предлага надникване в дълбините на гъсти гори“, преди да премине над селца, „чиито жителите махат от къщите си, а пилетата кудкудакатт в дворете“.

Билетите за пътуване с железницата Ffestiniog са на цени от 45 евро двупосочно.

2. Железопътна линия Bergen – от Осло до Берген, Норвегия

Железницата, която превозва пътниците от Осло до Берген за седем часа, печели впечатляващите пет звезди за комфорт и чистота, като има общ резултат от 90 процента.

Построена между 1875 и 1909 г., тя се простира на 495 км, минаваща покрай огледално чисти езера с армии от смърчове около бреговете им.

След като преминава покрай река Драменселва – популярно място за риболов на сьомга, както и край красивото малко градче Хонефос, железницата се врязва в километри изпразнен от човешко присъствие пейзаж.

Билетите за Бергенската железница са на цени от 23 евро в едната посока.

2. Bernina Express – от Кур, Швейцария, до Тирано, Италия

Pixabay

Bernina Express - една от най-високите железници в Европа, е единствената железопътна линия в класацията, която получава забележителните пет звезди за пейзаж.

Спечелвайки пет звезди и за комфорт, бордови съоръжения и чистота, железницата се нарежда на второ място с резултат от 90 процента.

Дългата 144 км железопътна линия отвежда пътниците на „четиричасово алпийско приключение“. През зимата очаквайте замръзнали езера и чудовищни ​​снежни преспи, докато през лятото ще видите крави да си проправят път през ливади с люляци на фона на заснежени върхове.

Пазителят отбелязва, че има моменти, които „настръхват косите“ по пътя, като например когато „влакът се притиска към мостове, закотвени в скални стени, докато зелените реки кипят и се вихрят отдолу“.

Билетите за Bernina Express са на цени от 62 евро в едната посока.

3. Glacier Express – от Цермат до Сейнт Мориц, Швейцария

Pixabay

Според Which?, пътуването с Glacier Express е „най-луксозният начин да видите швейцарските Алпи“, тъй като влаковете могат да се похвалят с „широки кожени седалки и нова Excellence Class, предлагаща седемстепенно меню с вино“.

Криволичийки през трите кантона Вале, Ури и Граубюнден, влакът позволява на пътниците да надзърнат в хижите около линията, чиито балкони са осеяни с цветя.

Акцентът на пътуването, което отнема седем часа и половина и обхваща 290 км, са „ябълковозелените води“ на дефилето на река Рейн от виадуктите.

Железницата, която печели бронзовия медал в класацията с резултат от 89 процента, печели пет звезди за комфорт, съоръжения на борда, чистота и обслужване на клиентите.

Билетите за Glacier Express са на цени от 150 евро в едната посока.

4. Железопътна линия Brocken – от Вернигероде до Брокен, Германия

Една от малкото останали парни железници, използвани както от пътуващи, така и от туристи, железопътната линия Brocken е клон на германската теснолинейна железопътна мрежа Harz, превозваща пътници до върха на планината Брокен - някога голяма съветска шпионска станция.

Дългата 19 км железопътна линия, която събира оценка от общо 86 процента, „се извива от град Вернигероде, минавайки успоредно на малки улички, изпълнени с жълти къщи със стръмни червени покриви“, преди да се изтъркаля нагоре към върха през „гъст горист пейзаж“.

Пътуването до върха отнема само 50 минути, а билетите за железницата са на цени от 45 евро двупосочно.

4. Железопътна линия Talyllyn – от Тайуи до Абергинолуин, Уелс

Talyllyn печели пет звезди за обслужване и четири звезди за комфорт, чистота и съотношение цена/качество. Като цяло отбелязва оценка от 86 процента.

По време на 55-минутното железопътно пътуване пътниците се превозват с ферибот от град Тайуи, в края на националния парк Snowdonia, до жп гара Nant Gwernol, която е сгушена в планините над село Абергинолуин.

Железопътната линия, която обхваща повече от 11 километра, е най-старата запазена железопътна линия в света - първоначално открита през 1865 г., тя е отворена отново като железопътна линия през 1951 г.

Билетите за двупосочно пътуване с нея са на цени от 25 евро.

4. Железопътна линия Welsh Highland - Портмадог до Карнарфон

Това е най-дългата историческа железопътна линия в Обединеното кралство.

За около шест часа парните локомотиви на железницата превозват пътници на 40 км от град Карнарфон, известен с великолепния замък, до красивия крайбрежен град Портмадог.

По пътя влакът се изкачва до подножието на Сноудън, минава покрай старинното селце Бедджелерт и през вдъхващия страхопочитание проход Абергласлин.

4. Железопътна линия West Highland – от Форт Уилям до Малайг, Шотландия

Пътниците се качват на West Highland в Глазгоу и тръгват на пътешествие на запад, чак до пристанищния град Малайг в Хайлендс. Дългата 264 км железопътна линия се нарежда на четвърто място с резултат от 86 процента, с четири звезди за пейзаж.

Известно е, че пресича виадукта Glenfinnan над водите на Loch Shiel - същият маршрут, по който минава Хогуортс Експрес във филмите за Хари Потър.

Други живописни акценти по време на пътуването от пет часа и половина включват хълмовете и горите на Лох Ломонд и националния парк Тросакс, торфената блатиста местност Ранох Мур и гледката към Бен Невис - най-високия връх на Великобритания.

Билетите са на цени от 43 евро.

5. Фламска железница – от Мюрдал до Флам, Норвегия

Pixabay

С резултат от 85 процента, норвежката железница Flam се класира на пето място в ранглистата на Which?.

Дългата 20 км железопътна линия минава през общо 20 тунела по маршрута си от фиорда Aurlandsfjord до планинската станция Мюрдал.

Пътуващите се настаняват в купето на ретро влак, преди да се отправят на живописно двучасово пътуване през долината Флам.

Билетите са на цени от 63 евро.

5. Железопътна линия GoldenPass – от Люцерн до Монтрьо, Швейцария

Тази дълга 191 км железопътна линия събира резултат от 85 процента - с пет звезди за комфорт, съоръжения на борда и чистота.

Тя превозва пътници от град Люцерн до курортния град Монтрьо на Женевското езеро, с две прекачвания по пътя при Интерлакен и причудливото село Цвайзимен.

По време на пътуването от пет часа и половина пътниците могат да очакват грандиозни гледки като високия 1008 м проход Бруниг, искрящите езера на Бернските гори, живописната долина Симен и ски курорта Гщаад.