Нискотарифният авиопревозвач Ryanair планира да повиши цените на самолетните билети заради поскъпналите горива.

Това заяви главният изпълнителен директор на базираното в Австрия дъщерно дружество на ирландската компания Ryanair Laudamotion Андреас Грубер.

„Средната цена на билет за полет на Ryanair вероятно ще се повиши с между 40 и 50 евро в рамките на петгодишен период“, заявява Грубер, цитиран от Morning Star.

Авиокомпанията се опитва да намали въздействието от нарастващите цени на петрола чрез сключването на фючърсни договори на фиксирани цени и чрез купуване на евтин керосин за попълване на запасите от гориво, но тези мерки са с ограничено действие, пояснява Грубер.

Авиокомпанията вижда като свое предимство пред конкурентите си в тежката икономическа ситуация по-ниските цени, на които продава билети.

„По време на рецесия повече хора ще обръщат внимание на цената на билетите“, казва Грубер.

Нискотарифният превозвач не е сам в повишаването на цените - Lufthansa също обяви по-високи цени на самолетните билети за останалата част от годината.

През настоящата финансова година от април 2022 г. до март 2023 г. Ryanair се очаква да превози 166 милиона пътници в Европа, което е доста над нивото преди COVID пандемията.

През следващата финансова година броят на пътниците трябва да нарасне до 185 милиона, казва Грубер.