Продажбите на електромобили вървят към рекорд през тази година, но е необходима още работа в други сектори, за да може планетата да стъпи на пътя към постигането на нетни нулеви емисии до 2050 г., обявиха от Международната агенция по енергетика (МАЕ).

По данни на МАЕ глобалните продажби на електромобили са се удвоили през 2021 г. и са представлявали близо 9% от автомобилния пазар. През 2022 г. “се очаква още един рекорд по продажби на електромобили, с което делът им от общите продажби на леки автомобили ще достигне 13%.”

От МАЕ преди това бяха обявили, че продажбите на електрически автомобили са достигнали 6.6 млн. през 2021 г. През първото тримесечие на 2022 г. продажбите на електромобили възлизат на 2 милиона, което е със 75% повече, в сравнение с първите три месеца на 2021 г.

Въпреки добрите перспективи пред пазара на електромобили, от МАЕ отбелязват, че те “все още не са глобален феномен“. Продажбите в развиващите се страни изостават заради по-високи разходи за покупка и липсата на инфраструктура за зареждането им.”