Преди броени дни от Knight Frank публикуваха последния си доклад за ръста на цените на 56 пазара по света, включително и България.

Класацията показа, че страната ни заема 23-а позиция по ръст на цените, като за последните 12 месеца до 30 юни те са се повишили с 11.5%.

Днес ще ви представим един различен поглед към пазара на имоти. Данните на Националния статистически институт разглеждат движението на цените на жилищата, като ги разделят на ново и старо строителство.

Индексът на цените на жилищата на НСИ се измерва само за шестте най-големи града в страната, в които живеят поне 120 000 души – София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе и Стара Загора.

В кой от тези шест града се отчита най-силен ръст?

Изненадващо или не, най-голямо повишение на цените се отчита в Русе. Новите имоти там са добавили 28.6% в последните 12 месеца, докато стойността на съществуващите отчита ръст от 22.3 на сто.

София се нарежда на второ място в класацията. Това е най-големият пазар у нас, привличащ не само завръщащи се от чужбина сънародници, чужденци, но и хора от други градове и села.

Търсенето на жилища в столицата остава високо и през 2022 г., което, заедно с инфлацията, повишава цените.

Според НСИ, те са добавили 17.3% за последните 12 месеца. Ръстът при съществуващите домове е от 19.4 на сто, докато при новото строителство – от 14.4 на сто.
 

Над 10% ръст се отчита на още два пазара – Бургас и Стара Загора, където имотите поскъпват с 14.9 и 12.6%.

Най-малки са повишенията в Пловдив и Варна, респективно 8.6 и 7.9 на сто. Интересно е да се отбележи, че в морската столица новото строителство добавя едва 0.2 на сто през последната година.

Какво се случва на пазара през второто тримесечие на 2022 г.?

Имотите в Русе и Стара Загора добавят 9.5 и 6.2 на сто към средните си стойности само за едно тримесечие. Това се дължи на по-бързото повишение на цените на съществуващите домове.

На други два пазара – Бургас и София, също се отчита положителна доходност. Тя е респективно 4.9 и 3.3 на сто.

В Пловдив и Варна статистиката отчита понижения, които възлизат на 0.5 и 0.4 на сто. Заради голямото предлагане на нови имоти цените им падат с 6% само за тримесечие.