Полетите в бизнес класа винаги са били извън възможностите на повечето пътници. Днес дори и компаниите не могат да си позволят цените на билетите, които скочиха, докато светът се опитва да се свърже отново след пандемията от COVID-19. 

Двупосочен билет в бизнес класа по най-дългите маршрути - между Ню Йорк и Сидни например, може да струва над 20 000 долара, което около два пъти повече, в сравнение с преди пандемията.

“Търсенето определено надхвърля предлагането,” казва Ник Вурнакис, изпълнителен вицепрезидент на консултантската компания в сферата на бизнес пътуванията CWT. “На някакъв етап обаче корпоративните клиенти ще кажат ‚стига‘.”

С облекчаването на ограниченията заради COVID0-19 по света, авиокомпаниите изпитват затруднения с повторното активиране на своите флотове и достатъчно бързото връщане на служители на работа, за да се справят с нарасналия апетит за пътувания. Това ограничи капацитета и предлагането на места за полети. По-високите цени на горивата също оскъпиха билетите.

По данни на CWT и на Глобалната асоциация за бизнес пътувания (GBTA), билетите в бизнес класа ще поскъпнат с 45% през 2022 г. и с още 6.2% през следващата година. Цените на билетите за бизнес класа в полети от САЩ са скочили с 52% в периода януари – август, което представлява рязко увеличение, в сравнение с икономична класа и класа Premium economy, посочват от TripActions.

Тези цени не са по вкуса на компаниите и корпоративните пътувания отново са в нестабилно положение- без още да са се възстановили от локдауните заради вируса. Това е лоша новина за бранша. Корпоративните пътници допринасят със 75% към печалбата на една авиокомпания, но са едва 12% от всички пасажери, според данни на разработчика на софтуер за транспортната индустрия Trondent Development Corp. 

Милиардерът Бил Гейтс прогнозира в края на 2020 г., че над 50% от корпоративните пътувания ще изчезнат след коронавируса. Главният изпълнителен директор на австралийския авиопревозвач Qantas Airways Ltd. Алън Джойнс очаква спад от около 15%.

Каквато и да е крайната цифра, пътниците до голяма степен отвикнаха от корпоративните пътувания, защото платформата Zoom показа какво може да бъде постигнато без човек да се качва на самолет. Скокът в цените на билетите напоследък очертава още повече предимствата на видеоконферентните разговори.   

Базираната в Бостън консултантска компания Refine and Focus, която работи по проекти в цял свят, действа предпазливо още преди пандемията с разходите за ненужни пътувания. Сега обаче повишаващите се цени на билети и ръстът на инфлацията до голяма степен са „приземили“ цялата компания.

“Почти спряхме да пътуваме,” казва главният оперативен директор на компанията Пурнима Такре. “Предпочитам да плащам повече на хората, които работят по даден проект, отколкото да харча пари за самолетни билети.”

Цените на билетите варират, а по някои маршрути те са по-екстравагатни, в сравнение с други. Delta Air Lines Inc. и British Airways Plc таксуват по над 10 000 долара за двупосочен билет Лондон – Ню Йорк в бизнес класа за следващия месец, показват данни на онлайн портала kayak.com. 

Двупосочните билети Лондон-Сидни в бизнес класа със Singapore Airlines Ltd. струват около 12 000 долара. Близо до върха на пазара са Qantas и United Airlines Holdings Inc., които искат по над 22 000 долара за билети в бизнес класа по маршрута Ню Йорк - Сидни.

Тази промяна съвпада с нарастващата инфлация и с опасенията от рецесия. Разходите за корпоративни пътувания, които възлизаха на 1.4 трлн. долара преди пандемията, не се очаква да се възстановят до 2026 г., според GBTA. Това е две години по-късно, в сравнение с предишните прогнози на асоциацията.

Корпорациите подбират полетите въз основа на цената повечето от когато и да било, за да могат да използват максимално добре бюджетите си за пътувания, казва Мартин Фюргюсън от American Express Global Business Travel.

10 интересни факта за рая Белиз

Щатската авиокомпания Southwest Airlines Co. обяви миналата седмица забавяне във възстановяването на корпоративните пътувания, като приходите от този сегмент падат с 26% през юли и с 32% през август, в сравнение със същите месеци на 2019 г.

Опасенията относно билетите до известна степен са замаскирани от липсата на самолети във въздуха, тъй като това води до факта търсенето да изглежда достатъчно голямо, за да поддържа цените високи. В световен мащаб капацитетът все още е с 25% под нивата от 2019 г., според данни на OAG.