С камък с цвят на мед, съблекални във формата на полумесец, тиха вода и идилично местоположение на брега на река Ейвън в английския град Бат, Cleveland Pools изглежда изтръгнат от страниците на роман на Джейн Остин.

Но 207-годишният открит плувен басейн невинаги е бил толкова живописен. Той отваря врати през миналия уикенд, посрещайки плувци за първи път от почти 40 години - кулминацията на 18-годишна кампания.

Обновяването на съоръженията струва повече от 10.3 млн. евро.

100-те плувци късметлии– всички участвали в състезание, за да се възползват от възможността – смело се хвърлят в незатоплената вода под последните лъчи на лятното слънце, наслаждавайки се на 25-метровия основен басейн с форма на полумесец и на по-малък, по-плитък басейн.

Построен през 1815 г. по проект на архитект Джон Пинч, Cleveland Pools е най-старият публичен открит плувен басейн в Обединеното кралство и първоначално черпи вода директно от река Ейвън.

Най-ранните плувци в него са плащали годишна абонаментна такса и са включвали изследовател на Арктика, часовникари, хирурзи, архитекти, банкери и законодател, посочва CNN.

По време на викторианския разцвет ексцентричният г-н У. Еванс, заедно със своя домашен любимец павиан, ръководи мястото, преподавайки плуване и гмуркайки се в басейна от голяма височина, докато носи висока шапка, за да предпази главата си, според уебсайта на Cleveland Pools.

Но изправено пред конкуренцията на закритите отопляеми басейни, популярността на съоръжението намалява в края на 70-те години.

Комплексът е затворен през 1978 г. и въпреки краткотрайните опити да бъде съживен, окончателно спира да приема посетители през 1984 г. За известно време басейнът е използван като ферма за пъстърва, преди да се разпадне и да бъде обявен за продажба през 2003 г.

Малко по-късно група местни сформират Cleveland Pools Trust, за да защитят мястото и събират необходимите средства за обновяване на басейните от различни източници, включително Националната лотария и правителството.

Обновяването, в крайна сметка, започва през май 2021 г. и се оказва сложно - всички материали трябва да бъдат транспортирани до обекта през реката на шлеп.

От следващата година басейните ще се отопляват през пиковите летни месеци с помощта на термопомпена технология, която преобразува енергията от река Ейвън.