Петролът регистрира повишение след решението на петролния картел ОПЕК+ да наложи ограничение на добивите. То беше взето на срещата на държавите износителки във Виена, която се проведе на живо за първи път от 2020 г. насам. 

Страните от ОПЕК и техните партньори, сред които и Русия, решиха да намалят добивите с 2 милиона барела дневно, което е в горния диапазон на предварителните очаквания на пазарните участници. 

Този ход представлява сериозен обрат в производствената политика за алианса, който намали добива с рекордните 10 милиона барела на ден в началото на 2020 г., когато търсенето се срина поради пандемията COVID-19.

Оттогава насам организацията постепенно отмени тези рекордни съкращения, въпреки че няколко страни от ОПЕК+ все се затрудняват да изпълнят квотите си.

"Черното злато" поскъпна с над процент след обявяването на решението, като тази сутрин фючърсите на американския лек суров петрол се търгуват на ниво от 87.81 долара за барел, а тези на сорта брент се движат на ниво от 93.46 долара за барел. 

Цените на петрола паднаха до приблизително 80 долара за барел от над 120 долара в началото на юни - на фона на нарастващите страхове относно перспективата за глобална икономическа рецесия.

Настоящата стъпка за намаляване на производството от страна на картела е опит да се обърне този низходящ тренд, въпреки призивите от страна на администрацията на американския президент Джо Байдън ОПЕК да изпомпва повече, за да намали цените на горивата и да облекчи инфлационното бреме за потребителите.

В изявление от Белия дом посочиха, че Байдън е разочарован от "недалновидното решение" на ОПЕК+ да намали квотите за производство, докато световната икономика се бори с продължаващото негативно въздействие от инвазията на Путин в Украйна. 

Джо Байдън е наредил на Министерството на енергетиката да освободи още 10 милиона барела от стратегическия петролен резерв следващия месец, се посочва още в изявлението.

ОПЕК+ ще проведе следващата си среща на 4 декември.

Междувременно, индексите на Уолстрийт приключиха търговията в сряда "на червено" след предходните две позитивни борсови сесии, които отбелязаха и най-силния двудневен ръст на широкия борсов индекс S&P 500 за последните две години. Снощи Dow Jones Industrial Average загуби 0.14% от стойността си, S&P падна с 0.20%, а Nasdaq Composite затвори с понижение от 0.25 на сто. 

Основната причина за негативните настроения на инвеститорите беше поредният рязък скок на доходността по американските държавни облигации. Тази по 10-годишните държавни ценни книжа се повиши до над 3.7%, което постави под натиск цените на рисковите активи, сред които са и акциите.