Поредна голяма компания напуска Чикаго - американския град, в който има най-много български емигранти. 

Това е Tyson Foods, която следва примера на Boeing, Caterpillar и Citadel, съобщава CNN Business.

Трите офиса на компанията (Чикаго, Downers Grove, Илинойс и Dakota Dunes, Южна Дакота) ще бъдат затворени, а централата на Tyson Foods, както и голяма част от нейните 1 000 служители, ще се преместят в Арканзас.

Главният изпълнителен директор на компанията Дони Кинг обяви в съобщение до медиите, че целта е всички екипи да бъдат събрани на едно място. По този начин ще можем бързо да разрешаваме проблемите в компанията, както и да представяме иновативни продукти на клиентите си, каза още той.

Защо големите компании продължават да напускат Чикаго?

От McDonald’s, чиято централа също се намира в Чикаго, може би имат отговор на този въпрос. От компанията директно обвиняват за това по-голямата престъпност в града.

„Престъпността буквално е на всеки ъгъл, вече имаме няколко инцидента в нашите ресторанти с бездомни хора, както и починали от свръхдози“, казва главният изпълнителен директор Крис Кемпзински. 

Според него вече не е толкова лесно да се намерят хора, които да работят в тази среда. „Все по-често чувам, че не е безопасно да се работи тук“, допълва той.

От Tyson Foods отговарят на въпрос на CNN, че преместването на компанията няма нищо общо с престъпността в Чикаго.

През май Boeing обяви, че мести централата на компанията от Чикаго във Вашингтон. Caterpillar и Citadel също преместиха централните си офиси извън Илинойс.

От Kellogg пък информираха през юни, че новата им фабрика ще бъде базирана именно в Чикаго.