В Калифорния потребителите почти винаги са плащали повече на бензиностанциите, в сравнение с останалата част от страната, което се дължи отчасти на по-високите данъци и по-скъпата горивна смес, но средна цена, която е с близо 70%, в сравнение с почти всички други места в САЩ, е малко крайна.

Средната цена за обикновения бензин в САЩ остава почти без промяна, в сравнение с преди месец, но за шофьорите в Калифорния тя е скочила с близо 20% спрямо 3 септември, тъй като проблеми с рафинериите ограничават предлагането на горивото в Златния щат.

Средната цена за обикновен безоловен бензин е 3.765 долара за галон (1 долар за литър) в началото на седмицата, което представлява понижение с 0.4%, в сравнение с цената от 3.779 долара преди месец, сочат данни на GasBuddy.

Средната цена в Калифорния обаче е 6.25 литра за галон (1.65 долара за литър) в понеделник. Това е с 66% повече от средната цена за страната и с близо 20% повече от отчетените 5.221 долара за галон на 3 септември.

В Златния щат плащат близо два пъти повече, в сравнение със средната цена от 3.024 долара за галон (0.79 долара за литър) в щата Мисисипи, според данните на GasBuddy. Средната цена на бензина в Калифорния също така не е далеч от рекордната си стойност от 6.429 долара за галон (1.69 долара за литър), отчетена на 14 юни тази година.

“На Запад има много проблеми с рафинерии, в това число шест рафинерии, които са в процес на планови или непланови ремонти,” кава Патрик Де Хаан от GasBuddy. “Това доведе до спад в предлагането на бензин по Западното крайбрежие на САЩ до най-ниското му ниво от десетилетие и до скок в цените на едро.”

Общите запаси на бензин по западното крайбрежие са били 24.9 млн. барела в седмицата до 23 септември, което е най-ниското ниво от 2012 г., сочат данни на Администрацията за енергийна информация.

В петък губернаторът на Калифорния Гавин Нюсъм разпореди на Борда за въздушни ресурси на Калифорния да увеличи доставките на бензин в щата и да намали цените на горивата, като позволи на петролните рафинерии да преминат по-рано към зимната смес на бензин.

Обикновено повечето бензиностанции не могат да спрат да продават по-екологичното и по-скъпо лятно гориво и да започнат да продават зимното преди 1 ноември.

След предприетия от Нюсъм ход цените на бензина в района на Сан Франциско са паднали с 21 цента в понеделник, въпреки че в Лос Анджелис те нарастват с 8.31 цента на галон, според Том Клоза от Oil Price Information Service.

Клоза смята, че “най-лошото за цените на едро на горивата в Калифорния е отминало и че в идните дни това може да се отрази и на цените на дребно.”