Конкуренцията за включване в класацията на "Най-влиятелните жени в бизнеса“ на сп. Fortune се изостря през тази година.

Като признание за това колко глобален е станал бизнесът, от изданието са решили да обединят щатската и международната си класация на най-добрите жени корпоративни лидери.

Въпреки това, Топ 10 в тазгодишната класация е сходен с предходната година - с няколко изключения.

Първото място за втора поредна година заема Карън Линч - президент на CVS Health, която е най-високо класираната компания във Fortune 500 и Global 500, ръководена от жена.

Линч оглавява компанията през февруари 2021 г., като оттогава приходите на CVS Health нарастват с 9%, а акциите й поскъпват с 42%, представяйки се доста по-добре от индекса S&P 500.

След Линч в класацията и тази година се нареждат Джули Суийт, председател и главен изпълнителен директор на Accenture (2); Джейн Фрейзър, главен изпълнителен директор на Citi (3) и Мери Бара, председател и главен изпълнителен директор на GM (4).

Петото място обаче е за Джесика Тан - главен изпълнителен директор на Ping An Insurance Company of China, Ltd, която е 25-ата най-голяма компания в света.

От Fortune отбелязват, че въпреки локдауните в Китай и “променливите потребителски нагласи,” под ръководството на Тан Ping An отчита по-висока от очакваната печалба за първото полугодие на 2022 г. и преследва целта си да постигне въглероден неутралитет до 2030 г.

Нов член в Топ 10, в сравнение с миналогодишната класация, е и Ема Уолмсли, главен изпълнителен директор на фармацевтичната компания GSK. По-рано през годината тя отдели оценяваното на 13 млрд. долара подразделение за потребителско здраве на компанията.

“Сега GSK е изцяло фокусирана върху фармацевтиката и разполага със значителни средства, за да инвестира в обещаващи производители на лекарства и ваксини,” отбелязват от Fortune.

Две бизнес дами изпадат от Топ 10, в сравнение с предходната година. Това са Тасунда Браун Дъкет, президент и главен изпълнителен директор на TIAA, както и Рут Порат, старши вицепрезидент и главен финансов директор на Alphabet. Те обаче се задържат близо до върха, като отстъпва до 11-о и 12-о място, респективно.

Ето и кои са 10 най-влиятелни жени в бизнеса през 2022 г., според Fortune:

1. Карън Линч, президент и главен изпълнителен директор на CVS Health

2. Джули Суийт, председател и главен изпълнителен директор на Accenture

3. Джейн Фрейзър, главен изпълнителен директор на Citigroup

4. Мери Бара, председател и главен изпълнителен директор на GM

5. Джесика Тан, изпълнителен директор и главен изпълнителен директор на Ping An Insurance

6. Карол Томе Carol Tomé, главен изпълнителен директор на UPS

7. Розалинд Брюър, главен изпълнителен директор на Walgreens Boots Alliance

8. Ема Уолмсли, главен изпълнителен директор на GSK

9. Гейл Бодро, президент и главен изпълнителен директор на Elevance Health

10. Абигейл Джонсън, председател и главен изпълнителен директор на Fidelity Investments