Независимо дали наскоро сте завършили колеж и точно започвате своята кариера или пък имате по-голям професионален опит, тайната към професионалното развитие е да поемете контрол върху посоката на вашата кариера.

Много млади професионалисти са научени да питат за позволение и да търсят посока при всяко свое действие. От време на време това е обяснимо, защото младите професионалисти имат много какво да учат.

Лесно е обаче да приложите грешно този урок и в крайна сметка - да усетите, че не разполагате с контрола върху собствената си кариера.

Професионалните успехи започват с това човек да е главен изпълнителен директор на собствената си кариера. Рей Крок, визионерът, който превръща McDonald's от седем малки ресторанта до глобалната верига, която компанията представлява в момента, казва: "Качеството на един лидер е отразено в стандартите, които той или тя поставя за самия себе си."

Ако искате да сте предприемач, подходът към вашата собствена кариера като ръководител ще ви помогне да се подготвите за евентуалния старт на вашата компания. Ето шест начина, по които можете да станете главен изпълнителен директор на своята кариера и да работите като милиардерите.

1. Главният изпълнителен директор не изпитва дискомфорт от вземането на решения

Лидерството ще изисква да вземате трудни решения от време на време. Ръководителят трябва да взема решения въз основа на най-добрата налична информация във всеки един момент, което означава, че понякога данните може да не са пълни.

Също толкова важно е да разберете, че не всички решения са еднакви. В писмо до акционерите от 1998 г. основателят на Amazon Джеф Безос описва важността на това първо да се определи типа решение, което се взима, да се прави разлика между Тип 1 решения (като напускане на работа), които са невъзможни за обръщане, след като са задвижени, или решения от Тип 2, от които можете да се измъкнете (като записването на курс за професионална сертификация, който на по-късен етап откривате, че не си струва инвестицията).

От съществена важност е да задавате пронизващи въпроси и да обмисляте предвидимите (а понякога и непредвидими) последици от дадено решение. След това, в крайна сметка, ръководителят трябва да вземе решение и да приеме избора, който той или тя са направили.

2. Главният изпълнителен директор обмисля нещата в краткосрочен и в дългосрочен план 

Добрият главен изпълнителен директор е здраво стъпил с единия крак в настоящето, докато в същото време гледа към бъдещето с чувство за очакване. Да знаеш как да останеш достатъчно гъвкав, за да функционираш тук и сега, като същевременно си далновиден ръководител, е задължително, ако изпълнителният директор възнамерява да се радва на устойчив успех.

Животът в настоящето и в бъдещето ще помогне на професионалиста да се справи директно с предизвикателствата, докато в същото време активно създава възможности в свят, който е всичко друго, но не и неподвижен.

3. Главният изпълнителен директор постоянно учи нови неща и развива нови умения 

Човек може лесно да изпадне в професионална дупка, в която нищо не е особено мотивиращо или достатъчно предизвикателно. Има периоди в кариерата, в които да сте автопилот е полезно, като например периоди на изключителен стрес.

Понякога обаче трябва да предотвратим професионалната атрофия, като отделяме време за развитие на нови умения. Това може да означава научаването или задълбочаването на техническо умение (като програмиране или проектиране) или подобряване на т. нар. меки умения, като общуване или управление на времето. Какъвто и да е случаят, един главен изпълнителен директор отделя време, за да се усъвършенства.

4. Главният изпълнителен директор се обгражда с умни хора и търси техните съвети 

Ако обществото ни съди по нашата компания, тогава светът на бизнеса ни съди по хората, които наемаме, уволняваме или избираме за наши съдружници. Това означава, че един ръководител трябва да разпознава таланта и характера.

Това важи в случаите, когато се стигне до това да избираме с какви хора да се обградим, в това число от кого да търсим съвети и дори на кого да подражаваме. Това важи обаче и в случаите, когато избираме от кого да стоим далеч. Избягването на негодници ще ви помогне да не бъдете опетнени от техните злодеяния и лоша репутация.

5. Главният изпълнителен директор знае как да казва "не" и го прави редовно

Всеки път, когато казвате "да" на дадено нещо, казвате "не" на нещо друго. Размишлявайки за успехите на Apple, Стив Джобс казва: "Гордея се с много от нещата, които не направихме също толкова, колкото и с нещата, които направихме. Иновациите означават да казваш не на хиляди неща."

Казвайки редовно "не" си гарантирате, че графикът ви е изчистен, а приоритетите ви са зададени, което може да ви предпази от усещането за претовареност. Това също така означава понякога да казвате "не" на вече поет ангажимент, за да преследвате по-важна цел.

Ефективният ръководител също така осъзнава, че "не сега" понякога е най-добрият избор. Един лидер може да реши дали той или тя в момента е подготвен с необходимите умения, опит и ресурси (и подкрепен от подходящия екип), за да се "цели в луната," или има нужда от това да се фокусира търпеливо върху изграждането на надеждна услуга и устойчива производителност.

6. Главният изпълнителен директор разполага с издръжливостта да устоява на трудности и да разрешава конфликти

Всеки лидер се сблъсква с трудности. Постоянството и смелостта са от съществено значение. Също толкова важна е и способността за разрешаване на конфликти. Научавайки се да деескалира конфликти в офиса и да разрешава спорове с дипломация, младият професионалист ще се научи на необходимите за ръководителя умения, които ще му/й служат през цялата кариера.

"Във времена на трудности и промяна, ние откриваме кои наистина сме и от какво сме направени," казва бившият главен изпълнителен директор на Starbucks Хауърд Шулц.

Развивайки усещане за увереност, култивирайки необходимите лидерски умения и разбирайки, че собствените усилия и решения имат голяма тежест, всеки от нас може уверено да се изправи срещу предизвикателствата, които го очакват.

Така че, независимо дали сте млад служител или прохождащ предприемач, от ключово значение за следващата стъпка и за всяка стъпка след това е да се превърнете в главен изпълнителен директор на вашата кариера.