Ново проучване на Microsoft показва, че шефове и служители имат фундаментални различния по отношение на продуктивността при работата от дома.

Шефовете се притесняват за това дали продуктивността при работата от вкъщи е толкова голяма, както ако се работи от офиса.

И макар 87% от служителите да смятат, че работят също толкова или по-ефективно от дома, 80% от мениджърите не са съгласни с това.

Проучването обхваща над 20 000 служители в 11 държави.

Главният изпълнителен директор на Microsoft Сатя Надела заяви пред BBC, че това напрежение трябва да бъде потушено, тъй като е малко вероятно трудовите навици отпреди пандемията да се завърнат някога на работните места.

"Трябва да преодолеем това, което описваме като 'параноя на продуктивността', защото всички данни, с които разполагаме сочат, че над 80% от служителите смятат, че са много продуктивни, но в същото време мениджърите им смятат, че това не е така.

Това означава, че има истинско прекъсване на връзката по отношение на очакванията и това, което смятат."

Надела и Райън Рослански - ръководителят на притежаваната от Microsoft LinkedIn, казват, че работодателите се борят вероятно с най-голямата промяна в моделите на работа в историята.

Броят на изцяло дистанционните позиции, предлагани в LinkedIn, скача по време на пандемията, но според Рослански, данните предполагат, че тази тенденция може би е преминала своя пик.

Той казва пред BBC, че преди пандемията 2% от 14 - 15 млн. работни позиции, които обикновено се предлагат в LinkedIn, са включвали дистанционна работа. Преди месеци този дял е достигнал 20%, след което е паднал до 15% през този месец.

Във времена на остър недостиг на работна ръка, работодателите трябва да полагат сериозни усилия, за да наемат и задържат служители. Това дори включва и самата Microsoft, според Надела.

"Общо 70 000 души се присъединиха към нашата компания по време на пандемията и те до известна степен видяха компанията през призмата на пандемията. Сега, когато мислим за следващата фаза, ние трябва да им вдъхнем нова енергия и да им помогнем да формират социални връзки."

Служителите на Microsoft могат да работят в до 50% от времето от дома. Ако искат да работят в по-голяма част от времето от вкъщи, те трябва да получат одобрение от мениджмънта или да преминат на почасова работа.

Някои компании изпитват затруднения с налагането на новите правила за работа и своите очаквания.

Служители оказват съпротива на призивите на Apple за завръщане в офиса в три от дните от седмицата от септември, докато шефът на Tesla Илон Мъск настоя за 40-часова работна седмица от офиса.

Безпрецедентен брой хора също така са сменили работата си от и по време на пандемията. Според данните на Microsoft вероятността да сменят работата си е почти два пъти по-голяма при служителите, родени след 1997 г. (т. нар. „Поколение Z“).

До 2030 г. „Поколението Z“ ще съставлява около 30% от цялата работна сила, така че мениджърите трябва да ги разбират, смята шефът на LinkedIn.