До началото на Световното първенство по футбол в Катар, което ще се проведе през ноември и декември, остават 39 дни. 

В момента има бум на резервациите на полети до Катар. Търсенето е особено голямо от страна на ОАЕ, тъй като феновете търсят начини за справяне с недостига на места за настаняване в Доха.

Резервациите на полети до Катар от ОАЕ и девет други държави са нараснали десетократно, в сравнение с преди пандемията, според анализ на Forward Keys. 

Резервациите от ОАЕ скачат 103 пъти, в сравнение с 2016 г. - последната година преди ОАЕ да се присъедини към други арабски държави в бойкота срещу Катар, който доведе до спирането на директните полети. Това приключи в началото на 2021 г.

"Голямото търсене от ОАЕ може да се обясни с недостатъчната леглова база в Катар," казват от ForwardKeys, допълвайки, че се очаква много фенове да отседнат в Дубай.

Изискването за представяне на отрицателен тест за COVID-19 при влизане в Катар изглежда не е пречка за голямото търсене.

Въздушният трафик в Персийския залив се очаква да се облагодетелства от спортния форум, като резервациите на полети до региона изпреварват с 16% тези от 2019 г., а за ранните етапи на Световното първенство нарастват с 61%, според ForwardKeys.

Феновете ще пътуват и до други дестинации в региона, като броят на посетителите, които ще прекарат най-малко две вечери в Катар, след което поне още две в друга страна от Персийския залив, се е увеличил 16 пъти, в сравнение с преди пандемията, пише Reuters.

Туристите от САЩ съставляват 26% от тези посетители, а делът на канадците и британците е 10% и 9%, респективно.

"Дубай е най-големият печеливш от тази тенденция, привличайки 65% от тези посещения".

В края на първото тримесечие на 2022 г. в Катар официално е разполагал с 31 123 хотелски стаи.

Гледки и факти от Ирак – люлката на най-старата цивилизация в света

От ФИФА за резервирали 80% от наличните стаи за футболисти, гости и официални лица по време на турнира, обявиха организаторите на събитието. Очаква се в следващите няколко седмици ФИФА да освободи стаите, от които няма да има нужда и те да излязат на пазара.

В Дубай има 115 000 хотелски стаи и 25 000 апартамента, които се отдават под наем.

Qatar Airways и flydubai заедно ще обслужват около 54 полета на ден между Дубай и Катар за Мондиала, в сравнение само с шест преди това.

Допреди седмица феновете в Катар бяха изкупили близо 1 млн. билета за мачовете от Световното първенство, възползвайки се по най-добрия начин от тази уникална възможност.

Ако извадим домакините от уравнението обаче, отборът, който се очаква да получи най-голяма подкрепа за момента, е този на САЩ. Неговите фенове са закупили около 146 000 билета. 

В данните от ФИФА обаче не се уточнява дали билетите са закупени от фенове, които ще дойдат от чужбина, или от жители на Катар.

На трето място по най-голяма очаквана подкрепа се нарежда Саудитска Арабия, като феновете на националния отбор на страната са се сдобили със 123 000 билета. Това едва ли е изненада, предвид близостта на Саудитска Арабия до Катар. 

Закупените билети за мачовете на Мексико и Англия са по 91 000. И двата отбора винаги се радват на сериозна подкрепа по време на големи форуми и в Катар 2022 няма да е по-различно.

Организаторите на събитието потвърдиха, че по време на мачовете "на избрани места на стадионите" ще се сервира алкохол.

Първенството се провежда за първи път в мюсюлманска държава в Близкия изток, а ислямът забранява консумацията на алкохол.

В столицата Доха ще има обособена фензона с капацитет за 40 000 души, където също ще се продават алкохолни напитки.

Според ФИФА, притежателите на билети за мачовете ще могат да си закупят напитки около стадиона преди началния и след последния съдийски сигнал.

Вътре в стадионите те ще могат да консумират само безалкохолна бира и безалкохолни напитки.