От своята история и общество до географията и мултикултурно население, Катар е една от най-очарователните страни в света.

За да отпразнуваме един от големите празници на страната – на 3 септември 1971 г. Катар обявява независимост от Великобритания, събрахме 25 интересни факта.

1. Катар е втората най-ниска държава в света

Това е втората най-ниска държава в света, като най-високата й точка е разположена на само 103 метра над морското равнище. Само Малдивите са по-ниски с най-висока точка от 1.8 м над морското равнище. Това е добра новина за колоездачи и бегачи, но лоша за любителите на планината и преходите.

2. Но може би не за дълго: Катар е с 2 метра по-висока, отколкото преди 400 години

Въпреки че може да не изглежда много, през последните четири века Катар бавно се издига поради геоложки процеси.

3. Международното летище Хамад (HIA) е най-доброто летище в света

HIA, което е дом на Qatar Airways, е най-доброто летище в света, според Skytrax World Airport Awards 2021. Тук се намира и най-дългата писта в Западна Азия – 4 850 м, както и шестата най-дълга в света.

4. Жителите на остров Ал Кор са първите в света, които произвеждат лилава боя

Остров Ал Кор е едно от най-зашеметяващите места за посещение в Катар, благодарение на огромната си мангрова гора, която можете да обиколите с каяк. Археолозите са открили предмети, датиращи от второто хилядолетие пр. н. е., а районът е първият в света, който произвежда лилаво багрило от ракообразни, поради което е известен също като Пурпурния остров.

5. Qatar Airways е най-добрата авиокомпания в света

Националният превозвач на страната - Qatar Airways, е обявен за авиокомпания на годината от Skytrax за 2021 г. Това е първата авиокомпания завоювала тази титла цели шест пъти. Qatar Airways е една от малкото авиокомпании, които летят до всичките седем континента. Доскоро нейният полет между Доха и Окланд беше най-дългият в света с продължителност 16 часа и 30 минути.

6. Khor Al Adaid е едно от малкото места в света, на които морето среща пустинята

Пясъчните дюни на пустинята винаги спират дъха, но Khor Al Adaid, или вътрешното море, е изключително специално. Районът, който е обявен за природен резерват през 2007 г., е едно от малкото места в света, на които морето среща пустинята. Всъщност, Катар се опитва да включи района в списъка на световното наследство на ЮНЕСКО.

7. Катар има брегова линия от 563 километра

Катар е полуостров, което означава, че е заобиколен от вода от повечето страни, което му дава дълга брегова линия с дължина от 563 км.

8. Доха може да се похвали с най-дългата непрекъсната велосипедна алея в света

Олимпийската колоездачна писта в Доха държи световния рекорд на Гинес за най-дългата непрекъсната колоездачна алея в света, която се простира на 33 километра. Тя е завършена през 2020 г. и минава през 18 подлеза, за да осигури непрекъснато движение.

Пистата държи и рекорда и за най-дългото парче асфалтобетон, положено непрекъснато, с дължина 25.3 километра.

9. Катар е втората най-безопасна страна в света

Има десетки причини да обичате Катар - от удивителните музеи и художествени галерии до фантастичните плажове и паркове. Но една от основните причини хората да се местят в страната е фактът, че тя е сред най-безопасните в света.

Според най-новия индекс на престъпността на Numbeo, Катар е с второто най-ниско ниво на престъпност – 14.03 пункта от 100, точно след Абу Даби с 11.72 пункта. И това не е единственият път, в който Катар е обявявана за една от най-безопасните дестинации в света – това се случва и през 2017 и 2019 г.

10. Мъжете са три към едно повече от жените

Според последните данни от преброяването от декември 2020 г., мъжете са повече от жените в Доха с около три към едно. Населението на столицата се състои от едва 811 600 жени при население от 2 846 118 души. Всъщност, Катар има най-високото съотношение мъже/жени в света, като средното съотношение мъже/жени в световен мащаб е 1.02. В ОАЕ и Бахрейн също имат високо съотношение мъже/жени, съответно 2.56 и 1.53.

11. Само 15 процента от населението са местни

Катар несъмнено е привлекателна страна за експатите, които идват тук заради страхотното време, спокойния начин на живот и, разбира се, необлагаемите заплати. Привличането е толкова голямо, че сега в страната живеят повече от два милиона експати, което означава, че катарците са малцинство, около 15 процента от населението, според Visit Qatar.

12. Арабският орикс е националното животно на Катар

Това величествено животно, което е спасено от изчезване през 70-те години на миналия век, е националното животно на Катар. Може би сте забелязали орикса върху логото на Qatar Airways или, ако сте любител на спорта, вероятно помните, че орикс на име Ори е талисманът на Азиатските игри през 2006 г. в Доха.

Арабски орикс

13. Роботи се използват за надбягвания с камили в Катар

Състезанията с камили са изключително популярни в Катар, като се провеждат на пистата Al Shahaniya Camel Racing Track между октомври и февруари всяка година. От 2004 г. като жокеи се използват роботи от съображения за здраве и безопасност. Те се управляват дистанционно от пастирите на камили, които често карат покрай пистата.

14. Името Катар датира от 50 г. сл. Хр

Римският писател Плиний Стари нарича жителите на това, което днес е Катар, „catharrei“ още в средата на първи век и оттогава името е преминало през няколко повторения. След това се използва Catara до 18-ти век, докато Катар не е прието като официално име на страната.

15. От гмуркане на перли до природен газ и петрол

Гмуркането за перли е опора на икономиката на Катар в продължение на хиляди години и се слави като ключова част от културата на страната. Всичко това се променя през 20-те години на миналия век, когато Япония започва да изнася култивирани перли, с които пазарът е наводнен. Катар, подобно на много страни в региона на Персийския залив, се ориентира към петрола, пробивайки първия си кладенец през 1939 г. и изнасяйки суров петрол през 1949 г.

Още находища са открити през 1960 г. и през 1970 г. Петролът и природният газ днес са огромна част от икономиката на страната, като Катар дори е дом на най-дългия сондажен петролен кладенец в света - на 12 289 фута.

16. Катар е една от най-богатите страни в света

Разглеждайки лъскавите небостъргачи и невероятно амбициозни проекти, като The Pearl-Qatar и Lusail, не би трябвало да е изненада за вас, че Катар е една от най-богатите страни в света. Според оценките на Международния валутен фонд за 2020 г., брутният вътрешен продукт (БВП) на глава от населението на Катар възлиза на колосалните 138 910 долара, което го поставя доста пред заемащия второ място Люксембург със 112 045 долара.

 Също така не е изненадващо, че голяма част от това богатство идва от петрол и природен газ, които представляват повече от 60 процента от БВП.

17. Знамето на Катар има интересен произход

Деветте му назъбени ръба символизират включването на Катар като деветия член на „помирените емирства“ от Персийския залив при сключване на договор с британците през 1916 г. Цветът, който се определя като Pantone 1955 C, или катарско кестеняво, е намигване към ролята на страната в индустрията за лилаво багрило на островите Ал Кор.

Знамето е напълно уникално, тъй като е единственото в света, чиято ширина е повече от два пъти по-голяма от височината му.

Знамето на Катар

18. Управляващото семейство на Катар е на власт от 1868 г.

Фамилията Тани управлява Катар от 1868 г. след края на катарско-бахрейнската война. Сегашният емир е Тамим бин Хамад Ал Тани, който управлява страната от 2013 г.

19. Първото училище в Катар е открито през 1949 г., а първата болница - през 1947 г.

Въпреки че е имало центрове за образование много преди 20-ти век, първото официално училище в Доха е създадено през 1949 г. под името Islah al-Mohammadiyeh. Обслужвано е от един учител и 50 ученика, но бързо се разширява.

Американската мисия открива първата болница в Катар през 1947 г., но първата правителствена болница – Al Rumailah, отваря врати през 1957 г. и все още работи. Тя е основно реновирана, като запазва статута си на най-старата останала болница в Доха.

20. Световното първенство по футбол през 2022 г. в Катар бележи много исторически събития

Предстоящото Световно първенство през 2022 г. ще бъде историческо по редица причини, като Катар ще се превърне в най-малката държава и първата арабска страна, която някога е била домакин на турнира.

Това ще бъде и първото световно първенство, което ще се проведе през зимата, както и първото с неутрален въглероден отпечатък - 800MW слънчева енергийна централа ще захранва турнира, а всички излишни емисии ще бъдат компенсирани с други проекти.

21. Бурж Доха има уникален дизайн

Тази сграда е една от най-емблематичните структури в Уест Бей и дори беше обявена за най-добрата висока сграда в света през 2012 г. Проектирана от френския архитект Жан Нувел, 46-етажната кула има редица уникални характеристики. Първо, тя няма централно ядро ​​и е първият небостъргач, който използва вътрешни стоманобетонни диагонални колони, които се сливат с фасадата на сградата.

Самата фасада, освен че е красива и е препратка към древния ислямски дизайн Mashrabiya, предпазва сградата от слънцето, варирайки в плътността си.  

22. Метрото в Доха е световен рекордьор на Гинес

Използването на метрото в Доха е чудесен начин да обиколите града, но знаете ли, че проектът е счупил световен рекорд? По време на строителството му е поставен световен рекорд за най-голям брой машини за пробиване на тунели, работещи едновременно в един проект.

23. Националният празник на Катар невинаги е бил на 18 декември

Ако сте били в Катар, знаете колко грандиозно е отбелязването на националния празник на страната. 18 декември е денят, в който Джасим бин Мохамед Ал Тани успява да обедини местните племена, наследявайки баща си като владетел през 1878 г. Но преди 2007 г. националният празник е 3 септември - годишнината на обявяването на независимостта на Катар от британците през 1971 г.

24. Machboos е националното ястие на Катар

Ако има едно ястие, което трябва да опитате по време на посещение в Катар, това несъмнено е machboos. Приготвяно от ориз, месо, лук и домати, смесени с подправки, това е националното ястие на страната. Най-важното е, че е невероятно вкусно.

25. В Al Wukair Scrapyard ще откриете 20 000 коли, разпадащи се в пустинята

Ако се отправите към Al Wukair Scrapyard, ще откриете повече от 20 000 изоставени превозни средства в различни състояния на разпад. Някои са използвани за резервни части, докато други са непокътнати и чакат да бъдат прибрани от собствениците си.