Швейцарският курорт Самнаун има само 800 жители, но пет бензиностанции и сравнително евтин бензин. Отдалеченото планинско селце, известно като „Раят за зареждане на гориво“, все още се възползва от славата си, но скоро тази тенденция може да приключи, пише Süddeutschen Zeitung.

Има две основни неща, които можете да правите в швейцарската община Самнаун: да заредите гориво и да пазарувате. Това е заключението, до което може да стигне всеки, който въведе името на мястото в Google, съобщава darik.bg.

Литър бензин там струва само 1.50 евро, а дизелът - около 1.60 евро. Това може да се прочете на сайта на търговския център Acla da Fans.

Огромното газово находище, което Европа не може да използва

Самнаун е безмитна зона. Допреди 90 години до планинското село е можело да се стигне само през Австрия. Безмитният статут, всъщност, имал възможност да се запази само при наличието на директен свързващ път с Швейцария.

Но дори и след отварянето му през 1912 г., всичко остава същото. Бензинът и дизелът са значително по-евтини, отколкото в останалата част на Швейцария и съседните страни, пише германският Focus.

Самнаун събира 1.5 милиона евро данъци всяка година

Ето защо туристи от съседни страни посещават курорта почти всеки ден, за да заредят колите си. Както съобщава "Швейцарското радио и телевизия" (SRF), мнозина зареждат гориво и в туби.

„По принцип има туризъм заради зареждането между регионите в близост до границата“, потвърждава швейцарският изследовател на туризма Фридер Вол. 

Как две германски селца станаха независими от руския газ?

Според експерта, тъй като цените на горивата варират значително поради конфликта в Украйна, си струва да се зарежда в чужбина. „Самнаун обаче е много специален, защото е безмитна зона и, разбира се, там всичко е на особено ниски цени“, казва Вол.

Според доклад на "Süddeutsche Zeitung" общината получава годишно 1,5 милиона евро търговски данъци от търговията с горива. Снимките на селото също показват множество изключителни магазини за часовници, бижута и алкохол на сравнително ниски цени.

Но колко дълго магазините в Самнаун ще продължат да процъфтяват не е ясно. Райските места за пазаруване вече не са това, което бяха преди 20 години.

Почти всичко, което сърцето ви желае, отдавна може да се купи евтино и онлайн. Поради онлайн търговията продажбите на различни продукти рязко спадат. Това сочат и данни, публикувани от германското издание.

Туризмът, свързан с зареждане на евтино гориво, също може да тръгне надолу заради навлизането на електрически автомобили.