Поскъпването на петрола и щатския долар са част от причините за високата инфлация - не само у нас, но и по света.

От началото на годината поскъпването при сорта Брент е от близо 20%. Доларовият индекс, показващ връзката на щатската валута спрямо кошница от други шест валути, нараства с 16% от началото на 2022 г.

Това поставя по-бедните икономики, както и тези, неразполагащи със собствени залежи, в неизгодна позиция.

Днес ще се спрем на цените на горивата по света. Припомняме, че през тази седмица големите страни производителки от ОПЕК+ взеха решение да намалят добива си с 2 млн. барела дневно.

Това, според редица пазарни наблюдатели, ще увеличи допълнително цените на горивата. А всичко това се случва, когато световната икономика е на прага на рецесия, а Европа е изправена пред една от най-тежките зими от години насам.

Кои са държавите с най-скъп бензин в света?

Данни на globalpetrolprices сочат, че Хонконг е начело по този показател. Там литър бензин може да се купи за средните 2.95 евро, равняващи се на около 5.75 лева.

Още пет държави по света имат средна цена на бензина от поне 2 евро – Централнаафриканска република, Исландия, Норвегия, Барбадос и Дания.

Седмата позиция, по данни от началото на седмицата, се държи от Гърция. Литър бензин в южната ни съседка може да се купи за 1.98 евро.

В топ 10 са още Финландия, Швейцария и Швеция.

Къде бензинът е най-евтин?

Богатите на петролни залежи държави държат лидерските позиции по този показател. Литър бензин във Венецуела може да се купи за около 3 стотинки, в Либия – за под 6 стотинки, а в Иран – за около 10 ст.

В топ 10 на държавите с най-евтин бензин попадат и други големи петролни износители – Алжир, Кувейт, Ангола, както и Тюркменистан, Нигерия, Малайзия и Казахстан.

Къде сме ние?

Средната цена на литър бензин у нас е 1.44 евро. Това е малко повече, отколкото в Румъния (1.43 евро), Полша (1.30 евро), САЩ (1.05 евро), Турция (1.03 евро) и др.

Горивото у нас обаче е по-евтино от това в държави, като Сърбия, Хърватия, Франция, Унгария, Чехия, Италия, Испания, Латвия, Португалия и др.