Автомобилите от Формула 1 имат за цел да бъдат най-бързите на пистовите надпревари и по тази причина са едни от най-скъпите в света. Отборите харчат милиони, за да ги произвеждат и развиват.

Скоростите в най-елитната серия от автомобилни състезания редовно надхвърлят 300 километра в час, а изграждането на машини и компоненти, които да могат да издържат на екстремните натоварвания, струва огромни суми. 

Цената зависи най-вече от това колко пари са готови да похарчат екипите за развитието на своя автомобил. Традиционно гигантите във Формула 1, като Ferrari и Mercedes, които обикновено се борят за местата на подиума, харчат най-много.

До миналата година разходите им се оценяваха на над 400 милиона долара годишно. По-малките отбори, като Haas, инвестират значително по-скромни средства. 

За да изравни условията за участниците и да направи състезанията по-конкурентоспособни, Международната автомобилна асоциация въведе таван на разходите, който влезе в сила от 2021 г. Според новите разпоредби, разходите, които конструкторите могат да похарчат за повишаване на ефективността на автомобила, не могат да надвишават 135 милиона долара на година от 2023 г. нататък. 

Очаква се това правило да помогне много на по-малките екипи да постигнат повече успехи.

Но дори и тази сума, след въвеждането на тавана, е изключително висока и за новите конструктори и отбори навлизането в спорта е тежко предизвикателство. Мениджърите на отборите трябва да вземат под внимание и необходимите разходи за логистика и придвижването на тези коли по целия свят по време на сезона, както и да отчетат възможните щети, нанесени на техниката по време на състезателния уикенд.

И така, колко, в крайна сметка, струва изграждането на един състезателен автомобил от Формула 1? 

Двигателят е най-важният компонент на един състезателен автомобил и, естествено, е и най-скъпият. В момента във Формула 1 се използват 1.6-литрови 6-цилиндрови V-образни двигатели с турбокомпресор, които струват приблизително между 11 и 15 милиона долара. 

Предните и задните крила играят решаваща роля за балансирането на автомобила при преминаване през завоите с висока скорост. Отборите често променят дизайна на своите крила след всяко състезание, в зависимост от изискванията на всяка отделна писта.

Цената за произвоството на предно и задно крило се оценява приблизително на около 240 000 долара.

Воланът и скоростната кутия са компонентите, от които зависи контролът върху поведението на колите на състезателните писти. Един волан от F1 струва около 50 000 долара, докато скоростните кутии струват над 400 000 долара. Хидравликата в автомобилите на F1 се оценява на около 170 000 долара.

Т. нар. "ореол" - титаниевата структура над кокпита на автомобила, която предпазва водачите от отломки, летящи от други автомобили, както и от удари при преобръщане, се оценява на около 17 000 долара. 

Най-редките автомобили, показани на Есенния авто-ретро салон в София

Шасито, което представлява външната конструкция на един болид от F1, е направено от изключително здрави въглеродни влакна и струва 700 000 долара.

Спирачната система е жизненоважен компонент за автомобила и пилота, като във Формула 1 цената на този компонент достига близо 80 000 долара.

Резервоарите на спортните болиди се произвеждат от специална сплав от полиуретан и карбон, която е едновременно лека и много здрава. Производството на един такъв резервоар струва около 30 000 долара. 

Разходите за гуми също не са за подценяване, тъй като в рамките на един състезателен уикенд, който включва тренировки, квалификация и състезание, отборите изразходват по няколко комплекта, всеки от които струва между 3000 и 4000 долара. 

Като се добавят и някои допълнителни компоненти, като електрическата система, елементите за безопасност в кокпита, машинните лагери и др., общата сума за производството на един автомобил от Формула 1 може да достигне близо 20 милиона долара. 

И това са само разходите за физическото производство на компонентите на болидите. Последващите процеси, като технологичното развитие и подобряването на аеродинамичните характеристики, за които се използват специални лаборатории и въздушни тунели, са съвсем отделно перо в бюджета.

Заплатите на пилотите също не са ниски, което допълнително тежи върху финансовите баланси на отборите.