Мина повече от година, откакто Ел Салвадор влезе в историята като първата държава, обявила биткойна за основно средство за разплащане.

Времената са трудни, а проектът не отговаря на големите обещания от страна на популярния президент на страната Найиб Букеле.

Използването на биткойни в Ел Салвадор изглежда слабо, а криптовалутата изгуби около 60% от стойността си от началото на експеримента, като страната все още е изправена пред намаляващ икономически растеж и голям бюджетен дефицит.

Съотношението дълг към БВП на Ел Салвадор се очаква да достигне близо 87% тази година, пораждайки опасения, че страната не е готова да погасява задълженията си.

Данни на Bloomberg Economics сочат, че Ел Салвадор оглавява класацията на развиващите се страни, които са уязвими на изпадане в просрочие по задълженията си.

Въпреки че погасява някои от задълженията си, дългът на страната представлява истинска заплаха, защото някои от най-големите кредитори в света нямат прекалено голямо желание да предоставят средства на страна, която залага бъдещето си на един от най-волатилните активи.

Ако към тези икономически проблеми бъде добавена войната срещу насилието, което пораждат уличните банди, страната е изправена пред несигурност, пише CNBC.

Когато законът за биткойна влиза в сила в Ел Салвадор на 7 септември 2021 г., много от местните хора са се надявали, че ще разреши няколко големи проблема по отношение на това как салвадорците изпращат, получават и харчат пари.

Като част от закона цените вече понякога се посочват в биткойни, данъците могат да се плащат с дигиталната валута, а сделките с биткойни не подлежат на облагане на капиталовата печалба.

Букеле обаче промотира закона като начин за увеличаване на финансовото приобщаване, което не е маловажно за страна, в която приблизително 70% от населението няма достъп до традиционни финансови услуги.

Ел Салвадор пусна виртуален портфейл на име “chivo” (“готин” на салвадорски жаргон), който предлага трансакции без такси, бързи трансгранични плащания и изисква само мобилен телефон и интернет връзка.

Той имаше за цел бързото набиране на потребители, за да може биткойнът да бъде приет по-бързо и за да бъде предложена удобна платформа на онези, които никога не са били част от банковата система.

Букеле написа в Twitter през януари, че около 60% от населението, или 4 милиона души, са използвали приложението chivo, а повече салвадорци имат chivo портфейли, в сравнение с традиционните банкови сметки, според проучване от 20 септември на Deutsche Bank. Въпреки това, едва 64.6% от населението на страната има достъп до мобилен телефон с интернет, според същото проучване.

Според доклад на Националното бюро за икономически изследвания на САЩ от април, едва 20% от хората, които са си изтеглили виртуалния портфейл, са продължили да го използват, след като са похарчили 30-те долара бонус. Данните са базирани на “представително проучване” сред 1 800 домакинства.

Проучване на базирания в Ел Салвадор мозъчен тръст El Instituto de Opinion Publica установява, че 7 на 10 души в страната не смятат, че законът за биткойна е подобрил благосъстоянието на семейството им.

Друго проучване установява, че 76 на всеки 100 малки и средни предприятия в страната не приемат плащания с биткойни.

Експериментът на Ел Салвадор включваше и изграждането на национална инфраструктура от банкомати за биткойни, но те са прекалено далеч от много хора.

Друга надежда за chivo портфейла беше, че ще помогне за спестяването на стотици милиони долари от такси по паричните преводи, които емигрантите правят към страната. Тези пари съставляват 20% от БВП на Ел Салвадор, а някои домакинства получават над 60% от доходите си само от този източник.

Някои услуги таксуват 10% или повече за тези международни трансфери, които понякога отнемат дни, за да пристигнат и изискват физическо получаване.

Данни от 2022 г. показват, че едва 1.6% тези средства са изпратени в Ел Салвадор през дигитални портфейли. Според доклада на Deutsche Bank една от причините за това са усложненията при купуването и продаването на биткойни срещу долари. 

От Световната банка прогнозират, че икономиката на Ел Салвадор ще отчете 2.9% ръст тази година и 1.9% през 2023 г., в сравнение с 10.7% през 2021 г. За сравнение, икономиката на страната се сви с 8.6% през 2020 г.

Съотношението й дълг към БВП е близо 90%, а дългът й е скъп при около 5% лихва годишно, в сравнение с 1.5% за САЩ. Страната също така има огромен бюджетен дефицит и няма планове да го намалява, независимо дали чрез увеличения на данъците или ограничения на разходите.

От началото на 2021 г. Ел Салвадор се опитва да си осигури 1.3 млрд. долара заем от МВФ, но опитите засега са безуспешни заради отказа на Букеле да се вслушва в съвета на финансовата организация да се откаже от биткойна като основно средство за разплащане.

Правителството има нереализирана загуба на хартия в размер на около 60 млн. долара по инвестицията му в биткойни. Тези загуби не са гарантирани, докато Ел Салвадор не продаде своите биткойни.

Общо целият експеримент и свързаните с него разходи са стрували на правителството около 375 млн. долара. Това не е незначителна сума, особено като се има предвид факта, че Ел Салвадор има емитирани облигации на стойност 7.7 млрд. долара. При БВП в размер 29 млрд. долара обаче е относително малко.

Големият залог на Ел Салвадор обаче е печеливш по отношение на привличането на туристи.

Туристическата индустрия бележи 30% ръст от приемането на закона за биткойна. Според министъра на туризма, 60% от туристите в момента идват от САЩ.

Експериментът с биткойн също така не навреди на популярността на президента. Над 85% одобряват действията на Букеле, благодарение отчасти на строгите му мерки срещу престъпността. Това не е маловажно за страна, която преди пет години беше по опасна за живеене от Афганистан.

Президентът обяви през ноември планове за построяване на “Биткойн град” в близост до вулкан в югоизточната част на страната. Градът щеше да предлага сериозни данъчни облекчения, а копачите на биткойни щяха да използват геотермална енергия от вулкана.

Този проект обаче е временно преустановен, както и емисията биткойн облигации на стойност 1 млрд. долара, която беше замразена през март заради неблагоприятните условия на пазарите.

“Самолетът, в крайна сметка, ще се разбие, ако те не променят нещата,” казва пред CNBC Франк Муци от London School of Economics. “Ако не вдигнат данъците, не ограничат разходите и не започнат да показват много повече дисциплина, убеждавайки пазарите, че действат устойчиво.”

“Биткойнът не решава никой от важните икономически проблеми на Ел Салвадор,” допълва той.