Златото и криптовалутите често са поставяни под един знаменател като активи, които защитават от инфлацията, но на фона на най-високия темп на повишение на цените от десетилетия, нито един от двата актива не се представя добре през 2022 г.

Към 23 септември биткойнът, който е най-популярната дигитална валута в света, поевтинява с близо 71% от върха си от 65 000 долара, достигнат през ноември. Цената на златото пък отчита спад от близо 20% от върха си през март.

Криптовалутите често са наричани “дигитално злато” тъй като - също като златото, са спекулативна инвестиция, която теоретично може да бъде използвана като средство за разплащане. 

Освен това, предлагането на злато и криптовалути, като биткойна, е много по-ограничено от това на щатския долар, което лесно може да бъде увеличено от Федералния резерв на САЩ. На теория, подобен недостиг би трябвало да направи тези активи по-устойчиви на повишаващата се инфлация.

Това обаче не се случва на фона на ръста на цените, който е най-големият от десетилетия.

Как се представят криптовалутите като инвестиция през 2022 г.?

Цените на криптовалутите се понижиха значително по-рано през годината, след като Федералният резерв започна да повишава лихвите в борбата с инфлацията. Цената на биткойна падна до близо една трета от пика й в началото на пандемията и в петък беше на ниво от малко над 18 000 долара. 

“Смятам, че поскъпването на криптовалутите преди тази година се дължеше на изключително ниските лихви, което правеше рисковите активи привлекателни,” казва пред CNBC Дейвид Хаас, финансов консултант в Cereus Financial Advisors.

“Хората можеха да вземат кредити с много ниски лихви и да инвестират в криптовалути и други активи. С повишението на лихвените проценти тази ликвидност изчезва и внезапно търсенето на тези активи пресъхва.”  

Хаас казва, че стойността на тези активи може да се стабилизира и подобри на по-късен етап при рецесия, когато Фед понижи или спре да повишава лихвите. 

Как се представя златото през 2022 г.?

Въпреки отдавнашната история на оскъдна суровина, цената на златото се понижи до 1 645 долара за тройунция към 23 септември, което е доста под достигнатия през март връх от 2 069 долара.

В исторически план златото има смесени резултати като хедж срещу инфлацията.

“Златото има склонността да защитава покупателната способност в дългосрочен план от порядъка на 100 и повече години, но осигурява много малко защита срещу инфлацията в краткосрочен план,” казва Кевин Лъм, финансов консултант и основател на Foundry Financial.  

Един голям фактор за представянето на златото е силният щатски долар, който миналата седмица достигна най-високото си ниво от две десетилетия. На фона на икономическото забавяне в Китай и Европа, инвеститорите избират долара, който е считан за валута убежище във времена на глобална икономическа несигурност. Инвестициите в злато обаче не се представят добре, когато доларът е скъп. 

На въпрос защо златото има репутацията на актив, който предпазва от инфлация, Лъм отговаря, че това може би се дължи на пристрастия към представянето му в последно време.

“В периода 1972 – 1980 г. златото поскъпва от 38 долара до над 600 долара за тройунция. Всеки, който е преживял този период от историята, ще бъде убеден завинаги, че златото е най-добрият хедж срещу инфлацията.” 

Цените на златото в онзи период са в резултат на балон, свързан с края на златния стандарт в САЩ, твърди той. От тогава златото се е доказало като ненадежден хедж срещу инфлацията.