Подготовката за пътуване винаги включва дълъг списък със задачи - от обаждане в банката до купуване на застраховка.

Да направите снимка на багажа си – както отвън на куфара, така и на съдържанието му, обаче може да бъде също толкова важно.

Докато авиокомпаниите се възстановяват от лято на закъснения, отменени полети и загубен багаж, наличието на доказателство за това как изглеждат вещите ви може да ви помогне да получите обезщетение, в случай че те не пристигнат до вашата дестинация или имат повреди.

Авиокомпаниите са задължени да компенсират пътниците в различен размер, ако техните куфари са повредени, закъснели или изгубени.

Групата за защита на пътниците AirHelp съветва не само да снимате багажа и опакованите си артикули – включително ценности, но да направите снимка на етикета му, преди да се чекирате.

 Това би трябвало да помогне на служителите на авиокомпанията да проследят къде може да е багажът ви – в грешния самолет, оставен на летището или някъде по средата.

Няколко полезни съвета:

Снимките на външния вид на куфара ще ви помогнат да докажете, че нанесените му щети са по вина на авиокомпанията и летищните власти.

Трябва да имате доказателства за ценните вещи, които носите в багажа - разписка или друг документ, за да ви бъде изплатено обезщетение за тях от авиокомпанията.

Ако решите да подмените загубените или забавени вещи, пазете касовите бележки за направените разходи, за да ги прикрепите към иска си по-късно.