Хонконг привличаше около 56 милиона посетители годишно преди пандемията. Днес популярната дестинация предприема смели стъпки, за да спечели обратно туристите след повече от две години на строги ограничения за пътуване.

Само дни след отпадането на изискването за задължителна карантина в хотелите, Хонконг потвърди плановете си да раздаде половин милион безплатни самолетни билета в опит да стимулира туризма.

Ходът, обявен за първи път преди две години, е потвърден пред CNN от говорител на летищната администрация на Хонконг (AAHK), който казва, че 500 000 билета на стойност около 254.8 милиона долара ще отидат за посетители от цял ​​свят, заедно с жителите.

„Още през 2020 г. летищните власти на Хонконг купиха около 500 000 самолетни билета предварително от местните авиокомпании, като част от пакет за подкрепа на авиационната индустрия“, казва говорителят.

„Целта е инжектиране на ликвидност в авиокомпаниите предварително, докато билетите ще бъдат раздадени на посетители от цял ​​свят и жители на Хонконг в кампанията за възстановяване на пазара,“ допълва той.

Pixabay

Опит за възстановяване на пазара

Допълнителни подробности ще бъдат обявени, след като бъдат направени съответните договорености с авиокомпаниите, казват властите.

Хонконг беше до голяма степен откъснат от останалия свят поради правилата за карантина, които изискваха пристигащите пътници да прекарат 21 дни в хотелска стая за своя сметка. Изключение се правеше само за жителите на специалния административен район.

Карантинният период беше намален от седем на три дни, преди да бъде официално отменен на 26 септември, което накара множество хора да търсят самолетни билети в сайтовете на авиокомпаниите.

Cathay Pacific - основният превозвач на града, създаде виртуална „чакалня“ за достъп до уебсайта си в един момент, докато услугата за онлайн резервации на пътувания Expedia отбеляза деветкратен скок в търсенето на полети от Хонконг до Токио и 11 пъти скок в търсенето на полети от Хонконг до Осака – въпреки че интересът към полетите до Хонконг остава непроменен, според Лавиния Раджарам, ръководител на връзките с обществеността на Expedia за Азия.

Коста Рика - страната на вулканите и столетниците

И въпреки че карантината в хотел е премахната, посетителите на Хонконг все още се сблъскват с различни правила и ограничения преди и след пристигането си.

Пристигащите международни пътници трябва да представят сертификат за ваксинация преди полет, както и отрицателен PCR тест и бърз антигенен тест преди влизане в административния район.

След като им бъде разрешено да го посетят, посетителите трябва да преминат през тридневен период на ограничени контакти, през който им е забранено да се хранят в ресторанти или да посещават барове.

Те трябва да си правят PCR тестове на 2, 4 и 6-ия ден след пристигането, както и бърз антигенен тест всеки ден в продължение на седем дни.