Смята се, че договорката на американския концерн за спортни стоки Nike с Лионел Меси е пропаднала заради „тривиална“ случка, която е довела до влошаването на отношенията на компанията със суперзвездата.

В хода на кариерата си Меси е отъждествяван с Adidas, но преди да подпише договор с германската компания, той е имал договорка с Nike. Аржентинецът е един от най-разпознаваемите футболисти в света, като междувременно се превърна и в един от най-великите в този спорт.

Талантът на Меси е бил очевиден още на ранен етап от неговата кариера, като Nike бързо подписват доходоносен спонсорски договор с него, осигурявайки му футболни обувки, облекло и стоки, превръщайки го в една от ключовите фигури в глобалния маркетинг на компанията.

Според нова книга, написана от Джонатан Клег и Джошуа Робинсън, части от която бяха публикувани в Wall Street Journal, шефовете в Nike са били изумени от решението на Меси да се откаже от компанията преди световното първенство през 2006 г.

От Nike подготвяли звездите си за турнира, организирайки фотосесия, на която Меси изпълнява всичките си магии с топката. В началото на 2006 г. обаче компанията получава обаждане, в което искат от нея да се откаже от снимките.

Те са информирани, че Меси е подписал с Adidas, въпреки че получава футболни обувки от Nike от 14-годишен. Nike също така са официалният доставчик на екипировка за Барселона по онова време, което го правело „естествен кандидат“ да се превърне във водещото рекламно лице на тяхната марка. 

Комбинация от фактори обаче кара суперзвездата да се откаже от американците в полза на Adidas. В книгата се твърди, че „тривиална“ случка е една от причините за това Меси да предприеме тази промяна.

Бащата на футболиста Хорхе Меси отправил „безобидна молба“ да получи допълнителна спортна екипировка. Подразделенията на Nike на Иберийския полуостров и в Южна Америка обаче не реагирали, което било достатъчно за „влошаване на отношенията“.

Екипите щели да струват само неколкостотин евро, но след като бил игнориран, бащата на Меси почувствал, че от Nike не се отнасят с тогавашната звезда на Барселона както трябва.

Друг фактор е нежеланието на Nike „да поведе война“ за Меси на фона на предложението за договор от страна на Adidas, като щатската компания, в крайна сметка, отказала да бъде въвлечена в наддаване за услугите на футболиста.

От Nike опитват да се противопоставят на преминаването на Меси към Adidas, като говорител на компанията тогава заявява, че “Nike има обвързващо споразумение с Лионел Меси.” От щатската компания твърдят, че са готови на направят "всичко необходимо", за да не му позволят да си тръгне.

Спорът стига до испанската правосъдна система, като Хорхе Меси настоява, че той ще бъде разрешен, “когато трябва да бъде разрешен". Скоро става ясно, че от Nike, всъщност, не са имали договор с Меси и правно обвързващо споразумение не съществува.

Това, с което са разполагали от Nike, е било „писмо за поемане на ангажимент“, но испанският съд отсъжда, че то не е достатъчно, за да възпре Меси да си тръгне. В резултат на това от началото на 2006 г., Меси започва да носи футболни обувки Adidas и сега е лицето на тяхната реклама.