Седмицата стартира с повишения за борсовите индекси на Уолстрийт, които бяха подкрепени от силните данни в отчетите на големите банки. 

Акциите на Bank of America скочиха с над 6%, след като стана ясно, че нетният лихвен доход на трезора се повишава в резултат на нарастващите лихвени проценти през третото тримесечие.

Акциите на BoA поскъпнаха, въпреки че банката добави 378 милиона долара към своите резерви за покриване на загуби от потенциални лоши кредити. 

Като цяло по-високите лихвени проценти повишават лихвените приходи на кредиторите през третото тримесечие, давайки надежда на инвеститорите, че настоящият сезон на отчетите ще успее да преодолее прага на занижените очаквания. 

Dow Jones Industrial Average се повиши с 1.86%, до 30 185.82 пункта, широкият S&P 500 добави 2.65%, до 677.95 пункта, а Nasdaq Composite регистрира ръст от 3.43%, до 10 675.80 пункта.

Въпреки положителното начало на седмицата, акциите на американските компании остават под натиск след пониженията през септември, който е исторически труден месец за капиталовия пазар. Агресивното повишаване на лихвените проценти от страна на Федералния резерв на САЩ продължава да бъде основният фактор, който подтиска борсовите индекси. 

Междувременно, на стоковите пазари петролът отчете леко повишение тази сутрин. Фючърсите на американския лек суров петрол поскъпнаха с близо процент - до ниво от 85.34 долара за барел, а тези на сорта брент бележат ръст от 0.9 на сто до 92.44 долара за барел. 

Но от началото на месеца "черното злато" все още бележи спад от около 8%, на фона на очакванията за предстоящата рецесия и спада на глобалното търсене. 

Организацията на страните износителки на петрол и нейните съюзници наскоро изразиха намеренията си за съкращаване на производството с 2 милиона барела на ден от. То има за цел да помогне за стабилизирането на цените на петрола.

САЩ разкритикуваха плана на ОПЕК+ и освободиха повече доставки от своя стратегически петролен резерв, за да ограничат поскъпването на суровия петрол. Най-голямата икономика в света се опитва да се справи с инфлацията, достигаща 40-годишни върхове и на която до голяма степен влия и поскъпването на горивата.