Рапърът Кание Уест, който напоследък се представя със своя псевдоним Йе, се е съгласил да придобие социалната медийна платформа Parler, съобщава Marketwatch. 

Миналата седмица акаунтите на звездата в Twitter и Instagram бяха блокирани, след като той публикува няколко антисемитски послания. 

Parler се използва главно от американските консерватори и описва себе си като алтернатива на основните платформи, предлагаща свобода на словото.

"Йе никога повече няма да се страхува да бъде премахнат от социалните медии", написа главният изпълнителен директор на платформата Джордж Фармър.

Какво представлява Parler? 

Parler има известна прилика с Twitter, като потребителите могат да създават къси публикации, наречени „parleys“, които имат ограничение в броя на символите. Потребителите на Parler могат да следват други потребители и да общуват с тях в секцията за коментари.

Компанията също така нарича себе си „решение на проблеми, появили се през последните години поради промени в политиката на Big Tech (големите технологични компании)“. Това е теза, която активно се поддържа от някои консерватори и критици на технологичния сектор.

Тя е свързана с практиката на модериране на съдържанието, в резултат на което акаунтите на някои потребители временно се спират или се премахват от определени платформи. 

Parler посочва като основно свое предимство липсата на модериране на съдържанието, което изглежда насърчава посланията, които други платформи биха сметнали за вредни, обидни или опасни.

Някои публикации в платформата включват открит антисемитизъм и различни конспиративни теории на конспирацията. Parler, например, не блокира акаунтите, свързани с движението QAnon, които блокират редица неверни твърдения по обществени теми.

„Ако можете да го кажете на улицата в Ню Йорк, можете да го кажете и на Parler“, каза съоснователят на платформата Джон Маце през 2020 г.

Кой е собственик на Parler?

Главен изпълнителен директор на Parlement Technologies е Джордж Фармър, който е съпруг на консервативната активистка Кандис Оуенс.

Parler е основана от Джон Маце и Ребека Мърсър, която е дъщеря на основателя на информационния сайт Breitbart Робърт Мърсър. Неговата медия също се свързва с консервативните и крайно десни политически движения в САЩ.

Кандис Оуенс и Кание Уест изглежда поддържат приятелски отношения и са били снимани заедно на събития няколко пъти през годините, включително на модно ревю в Париж по-рано през октомври. Тогава двамата носеха еднакви тениски с надпис „White Lives Matter“.

Профилът на Уест наскоро беше временно блокиран от Twitter, както и от Meta, заради повтарящи се нарушения на техните политики за ограничаване на езика на омразата. 

Наскоро той се позова на антисемитски теории на конспирацията в публикации в социалните медии, които по-късно бяха изтрити. Той също така използва социалните медии, за да критикува Ким Кардашиян, която подаде молба за развод с него през 2021 г.

Условията, при които Кание Уест смята да придобие Parlerq все още не са известни. Базираната в Нашвил компания е събрала финансиране на стойност около 56 милиона долара до момента, според Reuters.

Parler твърди, че има над 16 милиона регистрирани потребители към септември 2022 г., въпреки че активните акаунти са много по-малко.

По данни на TechCrunch, месечната активна потребителска база на Parler за IOS и Android е около 250 000 души. За сравнение, Facebook има над 2.9 милиарда активни потребители месечно, докато Twitter има над 200 милиона ежедневни активни потребители.

Свързана ли е Parler с Доналд Тръмп?

Въпреки популярността на Parler сред консерваторите, бившият президент Доналд Тръмп не е активен потребител на платформата. Има акаунт на TeamTrump за кампанията на бившия президент, но в него няма нови публикации от повече от година.

Кание Уест, или Йе, както е известен в момента, публично заявяваше подкрепата си за Тръмп през годините и дори се срещна с него в Овалния кабинет през 2018 г.

Тръмп е потребител на друга социална платформа, наречена Truth Social, в чието основаване той дори взе лично участие през 2022 г.

Профилът на Тръмп беше забранен от няколко социални медийни платформи, включително Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat и YouTube в месеците след неговата загуба на президентските избори през 2020 г. и публикациите при гласуването и бунта на Капитолия.

В платформата на Parler обаче има други високопоставени потребители, включително сенаторите Ранд Пол и Тед Круз, както и водещия на Fox News Шон Ханити.

Самият Кание Уест също си направи профил в Parler в същия ден, когато беше обявено придобиването.