Главният изпълнителен директор на Meta Марк Закърбърг не е успял да предвиди по-нова тенденция в сферата на социалните мрежи, която допринесе за успехите на конкурентната TikTok.

В свое интервю от тази седмица основателят на Facebook казва, че “донякъде е пропуснал ” един по-нов начин, по който хората “общуват с откритото съдържание” посредством социалните мрежи.

Хората използват все повече своите “фийдове”, за да откриват завладяващо съдържание вместо да гледат медиите, споделяни от приятелите, които те следват, обяснява той.

Въпреки че хората все още взаимодействат със съдържание, което техните приятели споделят, цялостната тенденция в социалните мрежи “се е преместила към използване на собствения фийд за откриване на съдържание. Откривате неща, които са интересни, изпращате ги на вашите приятели в съобщения и общувате там,” казва Закърбърг.

“Така в този свят, всъщност, донякъде не е толкова важно кой създава съдържанието, което откривате, тъй като вие просто искате най-доброто съдържание,” допълва основателят на Facebook. (Facebook промени корпоративното си име на Meta през миналата година.)

Анализатори отдават бързо нарасналата популярност на TikTok на алгоритъма на приложението, който може да препоръчва завладяващи кратки видеа на потребители въз основа на техните навици и на това, което са гледали.

Възходът на TikTok представлява значително предизвикателство за компанията, която отчита спад в броя на потребителите на Facebook в Северна Америка, а акциите й поевтиняват с над 56% от началото на годината.

По време на интервюто Закърбърг определя TikTok като “много ефективен конкурент” и признава, че компанията ″донякъде е действала бавно в тази сфера, защото тя не е отговаряла на нейния модел социални медии и е приличала повече на кратка версия на YouTube,” казва Закърбърг.

Той също така смята, че за Meta е важно да разработва изкуствения интелект (AI), който може да препоръчва най-различно съдържание, в това число снимки и текст на потребителите, в добавка към кратките видеа.

“Понякога искам да гледам конкретно видеа, но през повечето време просто искам най-добрите неща,” казва той.

По-рано през седмицата Meta представи комплекта за виртуална реалност Quest Pro, който е с цена от 1 500 долара.