Раждаемостта в Европа пада с 14% през януари 2021 г., в сравнение с предходните години, като спадът вероятно е предизвикан от първата вълна на пандемията от COVID-19, сочи ново проучване.

Януари 2021 г. се пада 9-10 месеца след налагането на локдауните във връзка с COVID-19.

По-дългите локдауни водят до по-малко бременности, предполагат резултатите от проучването.

Спадът е бил по-често срещан в държави, в които системите на здравеопазването са изпитвали затруднения.

Литва и Румъния отчитат най-голям спад - 28% и 23% респективно, докато в Швеция, където не бяха наложени локдауни, са отчетени нормални нива на раждаемост, според констатациите от проучването, публикувано в журнала Human Reproduction.

Авторите на проучването твърдят, че тези констатации могат да са индикатор за "дългосрочни последици върху демографията, най-вече в Западна Европа, където има застаряващо население".

"Колкото по-дълги са били локдауните, толкова по-малко бременности е имало в този период, дори и в страни, които не са били силно засегнати от пандемията," казва авторът на проучването доктор Лео Помар от Университетската болница в Лозана.

"Смятаме, че опасенията на двойките по отношение на здравната и социалната криза по времето на първата вълна на COVID-19 са допринесли за намаляването на броя на ражданията девет месеца по-късно."

Мерките за социална дистанция, страховете във връзка с вируса и социалната и икономическа криза в резултат на всичко това може би са "косвени фактори, които са изиграли роля за това двойките да отлагат бременности, се посочва в доклада.

Англия и Уелс отчитат 13% понижение на раждаемостта през януари 2021 г., в сравнение с януари 2018 и 2019 г., докато броят на бебетата, родени в Шотландия, намалява с 14%.

Пониженията във Франция и Испания са 14% и 23%, респективно.

През март 2021 г. раждаемостта се връща на сходни с преди пандемията нива, съвпадайки с ръст 9-10 месеца след края на локдауните, се казва в проучването.

Учените обаче твърдят, че този ръст не успява да компенсира спада в раждаемостта два месеца преди това.