Търговската верига IKEA ще тества безпилотни камиони за доставките до своите складове в Съединените щати. Шведската компания си партнира с Kodiak Robotics, която работи върху технология за самостоятелно управление на камиони за превози на дълги разстояния, за да тества доставки без шофьори, съобщава електронното издание Engadget.

От август тази година автономен тежкотоварен камион Kodiak всеки ден доставя мебели от дистрибуторски център на IKEA близо до Хюстън до магазин за търговия на дребно близо до Далас. Камионът има "резервен" шофьор зад волана, който отговаря за качването на натовареното ремарке и за надзора на доставката, но превозното средство се движи автономно по дълги участъци от магистралата по маршрут от над 480 километра.

С това партньорство IKEA се надява да разбере по-добре как автономните доставки могат да направят пътуванията на дълги разстояния по-безопасни и да доведат до по-добри условия на работа за шофьорите на камиони. Въпреки че камионите на Kodiak не са електрически, автономните превозни средства са с около 10 процента по-ефективни от традиционните. 

Двете компании са се съгласили на тримесечна пилотна програма, но ако резултатите от нея се окажат положителни, те ще преговарят за многогодишна сделка, която ще обслужва много магазини и складове на IKEA.

Шведската търговска верига интегрира и други иновации през последните няколко месеца. През юни стартира ново приложение, базирано на изкуствен интелект, което може да сканира стаи с помощта на лазерно сканиране и да създава 3D реплики, които могат да бъдат проектирани с мебели от IKEA. 

Освен това тя осигури редица удобства за собствениците на електромобили в Съединените щати, като инсталира бързи зарядни устройства в много от своите обекти.