България е лидер по ръст на продажбите на нови автомобили в Европа през първите единадесет месеца на годината, сочат данни на Асоциацията на производителите на автомобили в Европа (АСЕА). 

В нашата страна са продадени 26 675 нови автомобила до края на ноември, което е с 17.2% повече, в сравнение със същия период на 2021 г. 

Латвия* е на второ място по ръст на продажбите на годишна база за първите единадесет месеца на годината с повишение от 16.4%. Следват Румъния и Кипър, където са реализирани с над 7% повече нови автомобили през 2022 г. 

От ACEA информират, че към 30 ноември в рамките на ЕС са реализирани 8.3 млн. нови автомобила, което е с 6.1% по-малко спрямо периода януари-ноември на 2021 г. 

Двуцифрени понижения на нови регистрации отчитат в общо шест държави от ЕС - Дания, Финландия, Италия, Австрия, Литва и Словения. 

България заема осмата позиция по ръст на продадените нови автомобили само за ноември. През миналия месец у нас са реализирани 2 319 нови коли, което е с 20.9% повече спрямо година по-рано.

Лидерските позиции се държат от Латвия с ръст от 73.6% и Португалия (+39.4%). Повишението за Кипър и Германия също е от над 30%, докато пред нас са още Белгия, Словакия и Швеция. 

Продажбите на нови автомобили в ЕС, като цяло, нарастват с 16.3% на годишна база през ноември, отбелязвайки повишение в четвърти пореден месец.

Ръстът до голяма степен се дължи на ниската база за сравнение от септември 2021 г., когато недостигът на чипове се отрази на производството на автомобили. 

Най-редките автомобили, показани на Есенния авто-ретро салон в София

Ако погледнем четирите най-големи пазара на нови автомобили в Европа, Германия и Италия отчитат двуцифрен ръст в процентно изражение през септември (+31.4% и +14.7% респективно), докато Испания (+10.3%) и Франция (+9.8%) отбелязват по-скромно повишение. 

* Предварителни оценки