Купуването на чисто нов автомобил става все по-трудно. В добавка към проблемите с наличността, породени от ограниченията във веригите на доставки и недостига на полупроводници, хората, които искат да купят нов автомобил, се сблъскват и със значително увеличение на цените.

Въпросът не е само какъв автомобил да изберете и колко дълго ще чакате за него, а колко повече ще платите за същата кола, която сте можели да си позволите само преди няколко години.

Ситуацията е доста сложна, най-вече в Европа и САЩ. Проведено в САЩ проучване от JATO Dynamics сочи, че средната цена на дребно на бензиновите автомобили (с изключение на различните отстъпки, промоции или стимули) се е увеличила с 14% в периода 2015 – 2022 г.

Според данните на консултантската компания, цената е скочила от 39 143 долара през 2015 г. до 44 641 долара тази година. Това е с над 5 000 долара само за седем години.

В много европейски държави това увеличение е по-голямо. В Германия, Италия, Франция, Обединеното кралство, Испания, Нидерландия и Норвегия средната цена на новите автомобили е била 35 500 евро през 2015 г.

Тази година - до юни, средната цена на дребно на наличните нови автомобили е 44 101 евро. Това е значително увеличение, което отразява факта, че производителите отделят много внимание по-високия ценови сегмент.

В страни като Норвегия, например, промяната е особено значителна, като цените скачат от 42 199 евро до 68 677 евро. Това е увеличение с 63% и е в резултат на законодателни промени, които имат за цел да елиминират продажбата на автомобили с двигатели с вътрешно горене.

На други пазари, като Обединеното кралство, обезценяването на британския паунд е ускорило поскъпването - от 32 247 паунда през 2015 г. до 46 230 (53 631 долара) към края на юни 2022 г.

На противоположния полюс е китайският пазар, където увеличението на цените е едва 5% в последните години, основно поради факта, че производителите разширяват дейността си в по-ниските ценови сегменти. Малките автомобили и по-малките SUV модели допринасят за скромно увеличение на цените в периода 2015 – 2022 г.

Електромобилите все още не са алтернатива 

И макар закупуването на автомобили с двигатели с вътрешно горене вече да е по-трудно за голяма част от населението, електромобилите не са в по-добра позиция. С изключение на Норвегия и в някои случаи в Китай, останалата част от света все още не може да си позволи повечето електромобили, налични на пазара в днешно време.

Ако не бяха стимулите, предлагани от някои правителства, ситуацията щеше да е много различна по отношение на растежа на търсенето на тези автомобили.

Като цяло, потребителите трябва да платят до 55 821 евро за нов елетромобил в Европа. В САЩ сумата е още по-висока (63 864 долара), докато в Китай е 31 829 долара. Ако изключим голямата разлика между Китай и Запада, реалността за потребителите е, че електромобилите все още не са сериозна рентабилна алтернатива на поскъпващите бензинови автомобили.

Марките, които продават в Европа и САЩ, позиционираха електромобилите си като премиум автомобили, фокусирайки се върху скъпите сегменти. Повечето предложения на тези пазари са луксозни седани и SUV модели, въпреки че тази тенденция започна да се променя с представянето на не толкова скъпи возила, като малки SUV-та и градски автомобили, пише motor1.com.