Гигантска слънчева риба, за която се смята, че е най-тежката костна риба в света, беше открита в архипелага на Азорските острови, Португалия.

Тя тежи невероятните 2744 килограма (3 тона), съобщава CNN.

Изследователите посочват, че животното е намерено мъртво, плаващо близо до остров Фаял в централната част на Северния Атлантик през декември.

Подробности за него обаче се публикуват едва наскоро в Journal of Fish Biology.

Рибата е изтеглена на брега, където е претеглена, измерена и са взети тъканни проби за ДНК тест.

В света има около 29 000 вида костни риби (имащи скелетна костна структура), което ги прави по-голяма част от рибното царство на планетата.

Трупът на слънчевата риба е с повече от 400 килограма по-тежък от предишния световен рекордьор в класацията най-тежка костна риба – 2300-килограмова женска гигантска слънчева риба, уловена край Камогава в Япония през 1996 г.

Слънчевата риба е претеглена с кранов динамометър – устройство за измерване на товари, обикновено повдигани от кран, след като е издигната над земята с помощта на мотокар.

Животното е дълго 3.25 метра и високо 3.59 метра. Измерено в средната част на тялото, то има максимална ширина от 86 сантиметра, посочват изследователите. Полът му не е определен.

Хосе Нуно Гомес-Перейра, водещ автор на доклада и постдокторант от Асоциацията на атлантическите натуралисти, казва пред CNN, че е тъжно „да се види животното в тази ситуация, тъй като трябва да е било крал на открития океан“.

„Изключително голямата“ слънчева риба е заровена в природния парк на остров Фаял, добавя той.

Коста Рика - страната на вулканите и столетниците

Гигантските слънчеви риби (Mola alexandrini) са разпознати за първи път като отделен вид през 2018 г., като е известно, че тежат два пъти повече от втория най-тежък вид риба - океанската слънчева риба (Mola mola).

Гомес-Перейра посочва, че мъртвата слънчева риба е имала "контузия" - натъртване - отпред, което може да е причинило смъртта на животното.

Не е известно обаче дали ударът е нанесен преди или след смъртта. В раната има червена боя, която обикновено се използва за покриване на киловете на лодки.

Най-тежкият вид риба в света е китовата акула (Rhincodon typus), според Световните рекорди на Гинес. Най-тежката подобна е открита в Пакистан през 1949 г., тежаща 21.5 метрични тона.