След като бил поканен да говори пред група супербогати представители на технологичния елит в частен курорт в пустинята, Дъглас Рушков смятал, че ще отиде напълно подготвен.

Той обаче грешал.

Рушков, автор и преподавател в City University в Ню Йорк, бил помолен да изнесе реч относно "бъдещето на технологиите".

За неговите услуги му била предложена огромна сума, която се равнявала на около една трета от годишната му преподавателска заплата, заедно с покрити разходи за полети и транспорт с лимузина до мистериозното място.

"Когато пристигнах, вместо да ме изкарат на сцена, те доведоха петима души в една зелена стая, където се подготвях. И казаха: 'Това сме'," разказва Рушков пред ABC.

Малката група била съставена от представители на „горния ешелон от света на технологичните инвестиции и хедж фондовете“, а поне двама от тях били милиардери.

Първоначално Рушков бил посрещнат с няколко безобидни въпроса.

"Зададоха ми всички типични въпроси за технологичните инвеститори, като биткойн или етериум? Виртуална или добавена реалност?'" казва той.

След това обаче започва истинския разговор и става ясно защо Рушков е бил извикан в пустинята.

"Как да запазя властта си над моите сили за сигурност след 'събитието'?" пита един от мъжете.

Нова Зеландия или Аляска?

Рушков казва, че „събитието“ е евфемизъм за края на обществото, който би могъл да дойде под формата на "екологичен колапс, социални вълнения, ядрена експлозия, слънчева буря, неудържим вирус или злонамерна хакерска атака, която вади всичко от строя".

Тези петима мъже били супербогаташи, убедени, че обществото може да се разпадне всеки момент и искали да научат мнението на Рушкоф за това как да оцелеят и успяват след това.

Единият от тях попитал Нова Зеландия или Аляска е по-доброто място за бункер за края на света. Други вече имали готови бункери и охранители в готовност.

След това се появяват още въпроси за тези охранители, като 'Как ще им се плаща, след като биткойнът стане безполезен? Какво ще ги възпре в крайна сметка да изберат свой собствен лидер? Вероятно по-добрият вариант е роботи охранители?'

"През по-голяма част от този час се говореше за сценарии в стил 'Живите мъртви'”, казва Рушков.

Той обаче не могъл да помогне особено. Да, той е експерт по „човешката автономия в цифровата ера“, но се смята много повече за „марксистки медиен теоретик“, отколкото за футурист.

Докато неловката среща продължавала, този професор стига до едно голямо заключение за "най-богатите и най-влиятелни хора, с които се е срещал".

"Започнахa да ми изглеждат някак жалки," казва той.

Странната пустинна среща на Рушков го кара да се замисли защо едни от най-привилегированите хора в света очакват всичко да се сгромоляса.

Той пише за това в изданието Medium, а след това издава и нова книга по темата.

Оказва се че петимата мъже, с които се среща Рушков, не са единствените, които планират това драматично бягство.

Съоснователят на PayPal и поддръжник на Доналд Тръмп - Питър Тийл, е един от няколкото милиардери, които се сдобиха с новозеландско гражданско и закупиха отдалечени парцели земя там. 

През август плановете на Тийл бяха осуетени от местните власти, които не издадоха разрешение за построяването на хижа, подобна на бункер.

Има и група хора, които са убедени, че изграждането на структури много навътре в международни води е най-добрият начин за отделяне от останалата част от обществото.

Както Рушков пише в новата си книга: "В бъдещето, в което Майкрафт среща Воден свят и което си представят аквапредприемачите, богатите хора живеят в независими носещи се по водата градове-държави ".

Съоснователят на Seasteading Institute Патри Фридман (внук на икономиста Милтън Фридман) има за цел да "построи стартъп общности, които се носят в океана с някаква степен на политическа автономия ".

Компания на име Vivos се възползва от това притеснение сред супербогатите относо края на света, продавайки луксозни подземни апартаменти в обновени съоръжения от ерата на Студената война, като ракетни силози, които в момента са оборудвани с басейни и домашни киносалони.

Рушков твърди, че идеята не се ограничава само до физически структури.

Той посочва как Джеф Безос иска да отиде в Космоса, а Марк Закърбърг има своята виртуална метавселена, което той нарича други разновидности на "люковете за бягство" от останалата част от нас.

"Рей Курцвайл е един от водещите учени в Google, а неговата цел е да създаде компютър, който може да съхранява мозъка му," твърди той.

Над всички останали?

Вместо да се фокусира само върху странностите на технологичните милиардери и техните планове за края на света, Рушков се интересува много повече от перспективите и системите, които карат тези хора да имат толкова преувеличени идеи.

В своите писания той създава термина за това планирано бягство от страна на представителите на Силициевата долина - Нагласата.

"Мисля, че най-простичко казано Нагласата е от колко пари и технологии имам нужда, за да избягам от реалността, която създавам, като използвам пари и технологии по този начин," казва той.

"Те гледат на себе си като на богове. Стюърт Бранд, един от първите технологични герои на тази контракултура, казва: 'Ние сме като богове и може даже да задобреем в това'. А тези типове са взели думите му буквално."

Коста Рика - страната на вулканите и столетниците

"Това е нагласа, с която се превръщаш в суверенен индивид, който е над всички останали."

"В известен смисъл смятам, че това е нещо като тяхна фантазия. Не че си правят планове, а просто почти имат желанието да се махнат от всички нас, с всички необходими средства," казва Рушков. 

Мрачната ирония

Той твърди, че мрачната ирония е, че тези технологични милиардери са тясно свързани и се облагодетелстват от системите, които всъщност опустошават планетата.

"Когато трябва да връщаш пари на акционерите си стократно или хилядократно, трябва да разраснеш компанията си дотолкова, че трябва да правиш почти всичко, за да продължи тя да се разраства," казва Рушков.

Това пристрастяване "ускорява темпа, с който планетата се отказва от нас и става негодна за живеене", твърди той.

По време на срещата си в пустинята Рушков се опитва да предаде на технологичните милиардери някои свои идеи за растежа и устойчивостта, фокусирайки се върху настоящето.

"Казах: 'Начинът да предотвратите шефът на охраната ви да ви застреля на по-късен етап, когато сте заедно в бункера, е да платите за церемонията Бар Мицва на неговата дъщеря днес'." 

"Начинът да се предотврати бедствието или катастрофата е като започнем да се отнасяме по-добре към другите хора сега. Това обаче не е американският начин. Това определено не е начинът на Нагласата. Те искат да властват над останалата част от човечеството."

И така, какво е основното послание на Рушков към човечеството?

"Хората няма да харесат това, но става въпрос за наистина старомодни неща. Трябва да осъзнаем, че всички сме заедно в това и наистина смятам, че целта на играта е да променим начина, по който гледаме на успеха."

А по-конкретно за технологичните богаташи: "Да се запитам как мога да запретна ръкави и да направя този свят по-добър?"