Докато ураганът Иън бушуваше преди седмици из Флорида, оставяйки след себе си човешки жертви, разрушения и щети за милиарди долари, едно градче в южната част на щата остана относително невредимо. 

В Бабкок Ранч, където живеят 4 600 жители, нямаше прекъсване на електрозахранването, нямаше наводнения, нито големи структурни поражения. С изключение на паднал светофар и няколко изкоренени палмови дръвчета, всичко в града продължава да функционира.

Как е възможно това?

Бабкок Ранч е първият град в САЩ, захранван със слънчева енергия. Той е построен така, че да устоява на гнева на майката природа и да защитава жителите си от наводнения или от прекъсване на електричеството, водоподаването или достъпа до интернет.

"Сигурността и устойчивостта на бури са включени във всеки елемент от проектирането на града," казва пред CBS News Лиза Хол, представител на местната общност.

Бабкок Ранч се намира на около 35 км от Форт Майерс и е стратегически разположен на по-високо място, което го защитава от крайбрежни бури. Всичките сгради са проектирани така, че да устояват на ветрове със скорост до 230 км/ч.

Електропроводите се намират под земята, така че силните ветрове да не могат да ги повредят. Градът е заобиколен от изкуствени езера, които имат за цел да задържат водата и да го предпазват от наводнения. Чистата му енергия пък идва от 650 000 слънчеви панела, за които се грижи Florida Power & Light.

След настъпването на урагана Иън, повечето от населените места в района остават без електричество в продължение на дни, но в Бабкок Ранч няма прекъсване на електрозахранването, с изключение на няколко примигващи светлини.

Историята на Бабкок Ранч 

Името на града идва от Едуард Бабкок - бизнес магнат и политик от Питсбърг, който купува земята през 1914 г.

Семейство Бабкок, в крайна сметка, продава земята с площ от 91 000 акра на щата Флорида и на строителната компания Kitson & Partners, основана от бившия състезател от НФЛ Сид Китсън. Идеята за изграждането на една устойчива жилищна общност е именно на Китсън.

Kitson & Partners изграждат нов град, захранван от слънчева енергия, на име Бабкок Ранч, а останалите 80% от земята са собственост на Флорида.

13 интересни факта за Пуерто Рико - най-старата колония в света

Там има важни водни ресурси, разнообразни природни местообитания и живописни пейзажи. Земята е дом на широк набор от диви животни, включително алигатори, диви пуйки, диви свине и елени.

Устойчивият начин, по който е изграден Бабкок Ранч, изглежда запазва безопасността и на гражданите, за което те са благодарни.

"Знаехме, че Бабкок Ранч е построен така, че да устоява на бури. Човек обаче никога не може да бъде сигурен, докато не дойде бурята, а ураганът Иън подложи града на изключително изпитание," казва Хол.