НБА е една жестока лига. В нея няма значение кой си и колко си добър. За всеки един отбор в лигата това е просто бизнес. Звезди от ранга на Кармело Антъни, Айзея Томас, Дуайт Хауърд все още не могат да си намерят отбор.

За други обаче – това е възможност да се докажат. Едно от тези нови имена е Мат Райън. Неговият живот буквално се променя за едно денонощие.

25-годишният Райън завършва колежа през 2020 г. Заради пандемията той не успява да си уреди тренировки с тимове от НБА, нито пък да играе в G лигата.

„Завърнах се в родния ми град (бел. ред. Чатануга, Тексас). Залите бяха затворени, затова отидох до WalMart и си купих баскетболен кош. Тренирах усилено по около шест часа дневно“, спомня си той.

Баскетболистът иска промяна в ежедневието си, затова се обръща към дядо си. Моли го да започне работа на гробището, където да помага в семейния бизнес.

По-късно започва да разнася храна и за DoorDash, тъй като работата е с плаващо работно време и не пречи на тренировките му. „Трябваше да съм готов, защото утре можеше да ме повикат за тренировка в Бостън, Ню Йорк или Лейкърс“, казва той.

През миналата година той прави няколко пробни периода – в Кливлънд, Денвър, след което започва да играе в G лигата. След няколко добри мача получава обаждане от Бостън, където подписва до края на сезона. В Бостън Райън изиграва само 1 среща и отбелязва 3 точки. Въпреки това времето в тима е безценен опит, тъй като Бостън достига до финалите на НБА. „Келтите“ обаче не се възползват от възможността да го задържат. 

Затова Мат Райън идва на проби в Лейкърс. В един от предсезонните мачове на „езерняците“ той отбелязва 20 точки, включително 6 тройки срещу Голдън Стейт.

Това помага на Лейкърс да спечелят срещата, а треньорът Дарвин Хам намеква, че с това представяне той си е подсигурил работа. Звездата на тима Леброн Джеймс дори прави жест, с които показва, че ръководството трябва да подпише с Райън.

25-годишният баскетболист слага подписа си под договор за 1.6 млн. долара. Изглежда, че упоритият труд се възнаграждава, тъй като Райън променя живота си само за 24 часа.  

Но дори и да не успее в НБА, той има подходящото образование, за да успее в живота - бакалавър по икономика и магистър по бизнес администрация.