Звездата на баскетболния отбор Далас Маверикс Лука Дончич се е изправял срещу най-добрите в играта, но последният му противник може да се окаже и най-трудният – неговата майка Мириам Потербин.

Наскоро Дончич е подал "Жалба за отмяна" срещу търговска марка с неговото име, която в момента е собственост на неговата майка. Според съдебните документи, Дончич, който е трикратен участник в Мача на звездите в НБА и беше избран за Новобранец на годината през 2018 г., иска Потербин да му прехвърли собствеността над "LUKA DONCIC 7".

Как обаче тя се сдобива със собствеността върху търговската марка?

Дончич играе баскетбол на най-високо ниво още от 16-годишен в Словения. По онова време той разчитал на майка си за помощ и насоки във връзка с бизнес възможностите извън баскетболното игрище. Тази помощ включва и подаването на различни заявления за неговата търговска марка.

Днес 23-годишният Дончич, който неотдавна подписа договор на стойност 215 млн. долара с Далас Маверикс, иска пълните права върху всичките си запазени марки.

"Очакват ме много неща, докато израствам като играч и човек и е важно да контролирам собствената си марка и да се фокусирам върху това да помагам на общностите, с които съм свързан," казва Дончич пред The Stein Line.

46-годишната Потербин е бивш модел с над 55 000 последователи в Instagram. Публично тя нееднократно е изказвала подкрепа за Дончич, наричайки го "моя любим играч и "моята гордост." Сега обаче отказва да предаде правата върху регистрираната от нея марка на сина си.

Това решение е принудило Дончич да предприеме съдебни действия, твърдейки, че е отменил правата й върху името му през 2021 г. и че тя се е „отказала“ от всякакво право върху него, защото не продава стоки, свързани с търговската марка.

"Това е по-добрият правен иск, защото законът за търговските марки в САЩ изисква 'реално търговско ползване' на дадена марка, за да може тя да запази регистрацията си," написа в Tweeted адвокатът Скот Гербен.

"Очаквам, в крайна сметка, Лука да надделее в този спор."