Германският енергиен гигант Uniper спира да използва половината офис площи в централата си и понижава температурите в офисите, които остават отворени, за да пести газ, са заявили пред Rheinische Post от компанията, която изпитва затруднения, дори и след като беше национализирана.

Компанията е изключила всички устройства и осветлението в 50% от офис площите си в Дюселдорф, спряла е почистването и е понижила температурата до 14 градуса по Целзий, като това е най-ниското възможно ниво без да бъдат нанесени поражения на сградата, е заявил говорител на Uniper пред Rheinische Post.

В офисите, в които работят хора, температурите са понижени до 20 градуса. От компанията не разкриват повече подробности относно това как ще се управлява персоналът.

Канцлерът на Германия Олаф Шолц взе решение за национализирането на Uniper през септември, като държавата вложи 29 млрд. евро, за да подкрепи най-големия вносител на природен газ в страната и да предотврати фалит в енергийната сфера от мащабите на Lehman Brothers.

Rheinische Post инормира, че и E.ON предприема стъпки за ограничаването на потреблението на енергия в сградите си най-малко с 20% посредством мерки, като изключването на осветлението на лога и спирането на топлата вода там, където е възможно.