Германското правителство днес е постигнало споразумение за национализирането на енергийната компания Uniper на фона на опитите да задържи промишлеността на повърхността в условията на глобална енергийна криза.

След като прие през юли да отпусне средства на вносителя на природен газ със спасителна сделка на стойност 15 млрд. евро, държавата сега ще изкупи 56-процентния дял на финландската Fortum за 0.5 млрд. евро. Така германската държава ще притежава около 98.5% от Uniper.

“След като пакетът за стабилизирането на Uniper беше договорен през юли, положението на компанията се влоши още повече за кратко време; при тези условия бяха договорени нови мерки за разрешаване на ситуацията,” обявиха от Fortum днес.

Uniper е най-големият германски вносител на природен газ, а дейността на компанията пострада от намалените количества доставки от Русия, което пък доведе до повишаване на цените на суровината.

По-рано през месеца руският държавен енергиен гигант Газпром спря за неопределено време доставките към Европа по газопровода Северен поток 1, което ще задълбочи проблемите на Uniper, заяви главният изпълнителен директор на компанията Клаус-Дитер Маубах, пред CNBC.

Fortum ще деконсолидира Uniper от третото тримесечие на 2022 г., обявиха от компанията, докато отпуснатият заем от Fortum заем в размер на 4 млрд. евро на Uniper ще бъде върнат.