Руският милиардер Роман Абрамович днес навършва 56 години. 

Личното му състояние се оценява на 9.87 мрд. долара, което го нарежда на 174-о място в класацията на милиардерите на Bloomberg.

От началото на годината неговото богатство се е свило почти наполовина с 8.13 млрд. долара и той се нарежда на 12-о място в подреждането на най-богатите хора в Русия.

Абрамович е един от много руски олигарси, които бяха санкционирани по „Закона за противодействие на противниците на САЩ посредством санкции" (CAATSA), подписан от Доналд Тръмп през 2017 г. Абрамович също така е един 35-те души, включените в списъка на руския опозиционен лидер Алексей Навални. 

След руската инвазия в Украйна по-рано през годината, на 10 март Абрамович беше санкциониран от Великобритания заедно с шестима други руски олигарси. Негови активи във Великобритания бяха замразени, а на него му беше наложена забрана за пътуване.

От британското правителство обявиха, че санкциите са в резултат на предполагаемите връзки на Абрамович с Кремъл. На 15 март 2022 г. Европейският съюз последва Великобритания и наложи санкции на Абрамович, който отрича да има близки отношения с Владимир Путин. 

В края на март стана ясно, че Абрамович си търси къща в Дубай, където беше забелязан и неговият частен самолет, благодарение на това, че OAE не се присъедини към международните санкции.

Също през март Wall Street Journal информира, че САЩ са отложили налагането на санкции спрямо Абрамович по настояване на украинския президент Володимир Зеленски заради потенциалната роля на олигарха в преговорите с Русия. Говорителят на Кремъл Дмитри Песков потвърди, че Абрамович е участвал в "началния етап" на преговорите. 

През април 2021 г. Абрамович се сдобива с португалско гражданство, възползвайки се от закон, който позволява натурализацията на потомци на сефарадски евреи. На 11 март тази година обаче равинът Даниел Литвак, който оглавява еврейската общност в Порто, беше арестуван по обвинения за корупция във връзка с натурализирането на няколко души с еврейски произход. 

Малко след началото на войната Абрамович пусна официално изявление, в което потвърди, че продава английския футболен клуб Челси заради ситуацията в Украйна. Въпреки че замразиха активите му, британските власти позволиха на Челси да продължи да се състезава. На 12 март Висшата лига отстрани Абрамович като директор на футболния клуб. 

На 7 май Челси обяви, че група инвеститори, оглавявана от Тод Боели и Clearlake Capital, са постигнали споразумение за придобиването на клуба.