25 октомври ще бъде най-тъмният ден от годината, защото ще сме свидетели на третото слънчево затъмнение за 2022 г.

Луната ще закрие частично слънчевия диск, а явлението ще се наблюдава и от България. Във Варна то ще бъде най-продължително, съобщава darik.bg.

НАСА показа снимки от космическия телескоп „Джеймс Уеб“

В обсерваторията подготвят телескопи и с нетърпение очакват своите посетители, които да наблюдават явлението като проекция през тях.

Явлението се случва по новолуние. Наричат го още "Черна Луна". Във Варна частичното слънчево затъмнение ще започне в 12:29, с десет минути закъснение ще го наблюдават в София.

Пикът ще е след 13:40 и явлението ще приключи в три следобед. Интересен факт е, че максимумът на слънчевите и лунни затъмнения за една година може да бъде седем.

НАСА откри две скалисти „супер-Земи” в близост до нашата планета

За последен път това се е случило през 1982 г. Слънчевите затъмнения винаги предизвикат интерес сред хората, но трябва бъдем изключително внимателни, когато ги наблюдаваме, за да не повредим зрението си.

"Не е добре за очите да се наблюдава с невъоръжено око, както и с телескоп без филтър. Използват се специални очила, задължително със слънчеви очила или през филтър, ако се наблюдава през телескоп, задължително се слага филтър на телескопа, ако се прави проекция", заяви Свежина Димитрова, директор на Варненската обсерватория, пред БНТ.

За проекция на слънчевото затъмнение може да служи и една обикновена решетъчна лъжица. Насочвате я на ръка разстояние към затъмнението, далеч от окото и наблюдавате явлението в безопасни домашни условия.

Астрономите предупреждават че през деня за кратко може да се усетим по-емоционални и избухливи.