Вчерашният опит на държавата да поеме още 200 милиона лева дълг се е провалил заради неизгодни условия. Правителството е предложило държавни ценни книжа за 200 милиона лева, но инвеститорите са поискали много висока доходност, поради което емисията е отменена.

Това заяви служебният министър на финансите Росица Велкова по време на нейното изслушване в Народното събрание, цитирана от Българското национално радио.

 "Аукционът, който беше проведен вчера, е с изключително висока доходност, вследствие на което към момента канцелирахме тази емисия. В крайна сметка ни е необходима ликвидност, но не на всяка цена", обясни Велкова.

Според нея, ако наистина се стигне до бюджетен дефицит от 6.6% догодина, страната ни ще се отдалечи от приемането в еврозоната. По думите ѝ, това усложнява поемането на нов дълг и осигуряването на ликвидност в държавата.
 
"Това категорично отдалечава всякакви перспективи на България за еврозоната. В момента много трудно би се осигурила ликвидност, тъй като пазарите са изключително волатилни и перспективите пред тях са лоши. Дори Германия трудно набира заложените обеми", каза още Росица Велкова. 

Пред депутатите тя съобщи още, че преизпълнението в хазната към момента възлиза на 989 милиона лева, но, според нея, това не е повод за оптимизъм, защото по това време на годината бюджетът винаги е на излишък.

"Планираният дефицит за 2022 година на касова основа е 4.1% от брутния вътрешен продукт. На базата на преизпълнението в приходната част, която очакваме, и реализираната икономия в размер на 1 милиард лева в разходната част, очакваният дефицит е 3.4% от БВП на касова основа. На начислена основа планираният дефицит е 6% от БВП, а очакваният е 5.4% от БВП", каза още Велкова. 

Тя посочи още, че евентуалното увеличение на минималната работна заплата би влошило допълнително ситуацията с бюджетния дефицит.

"Правени са разчети за увеличаване на минималната работна заплата при различни варианти - 760 лева, 800 лева и 860 лева. По принцип увеличение с 10 лева на минималната работна заплата влошава дефицита с около 50 млн. лева.

Причината е, че разходите, които следва да извърши бюджетът, са в по-голям размер от приходите, които той ще генерира в резултат на увеличението", обясни служебният министър на финасите. 

Във връзка с политиката на Федералния резерв на САЩ и Европейската централна банка за покачване на лихвите, която най-вероятно ще продължи, повечето от държавите в Европейския съюз и в еврозоната предприемат действия за намаляване на бюджетните си дефицити и затягат фискалната сш политика, посочи Велкова. 

Според нея, едно редовно правителство с парламентарно мнозинство би следвало да потърси начини за оптимизиране на разходите, за да може да приведе дефицитите в по-ниски нива, тъй като, по думите ѝ, финансирането на дълговите пазари ще бъде скъпо и трудно.

Росица Велкова обясни, че компенсациите за високите цени на енергоносителите ще бъдат изплащани от фонда "Сигурност на енергийната система", така че да не влияят на бюджетния дефицит.