Преди няколко дни рапърът и моден предприемач Кание Уест предизвика Adidas да се раздели с него след поредицата му антисемитски изказвания в социалните мрежи и в национални медии.

“Мога да говоря антисемитски неща и Adidas не могат да скъсат с мен,” заяви рапърът, който напоследък използва името “Йе,” по време на подкаста Drink Champs по-рано този месец.

Йе, който работи с Adidas от 2013 г. по своята модна линия Yeezy, мислеше, че е недосегаем, пише Forbes. В крайна сметка, Adidas генерираше между 4% и 8% от продажбите си от продукти от линията Yeezy, според инвестиционната банка Cowen.

За Йе това беше дори още по-голяма сделка, съставлявайки 1.5 млрд. долара от неговото състояние.

Вчера Adidas най-накрая наруши мълчанието си от последните дни и сложи край на партньорството си с рапъра. Този ход ще струва скъпо на компанията, но ще е още по-скъп за Йе, който незабавно изпадна от класация на милиардерите на Forbes.

След като Adidas прекрати партньорството си с него, Йе вече не е милиардер. Без Adidas неговото състояние е около 400 млн. долара. Останалата част от него, според Forbes, е свързана с имоти, пари в брой, неговия музикален каталог и 5-процентен дял в компанията за облекло на бившата му съпруга Ким Кардашиян - Skims.

Премахването на Йе от класацията на милиардерите засега слага край на продължил с години спор между рапъра и Forbes. През годините Йе винаги е твърдял, че богатството му е подценено.

Когато за първи път влезе в класацията през 2020 г. със състояние, оценявано на 1 млрд. долара, Йе също не беше доволен. Той се свърза с изданието, за да заяви, че богатството му възлиза на 3.3 млрд. долара. 

За тазгодишната класация Йе изпраща документи, твърдейки, че само партньорството му с Adidas се оценява на 4.3 млрд. долара. Когато научава, че ще влезе в класация с общо състояние от 2 млрд. долара, неговото недоволство стига до таблоидите.