Adidas сложи край на партньорството си с Кание Уест, който използва своя артистичен псевдоним Йе, след като музикантът отправи редица обидни и антисемитски изказвания в публичното пространство.

“Adidas не толерира антисемитизма и всякакъв друг език на омразата. Направените в последно време изказвания от страна на Йе и неговите действия са неприемливи и опасни, като нарушават ценностите на компанията по отношение на разнообразието и приобщаването, взаимното уважение и справедливостта”, се казва в изявлението на концерна за спортни стоки и екипировка. 

“След обстоен преглед, компанията взе решение да прекрати партньорството с Йе с незабавен ефект, да сложи край на производството на продукти с марката Yeezy и да преустанови всички плащания към Йе и неговите компании. Adidas слага край на бизнес начинанието Adidas Yeezy с незабавен ефект.”

От компанията също така казват, че това ще окаже негативен ефект от порядъка на до 250 млн. евро върху печалбата й за 2022 г. поради сезонния характер на четвъртото тримесечие.

Германският гигант беше подложен на натиск от страна на обществото и неговите служители да прекрати отношенията си с Йе, който заяви по време на подкаст на 16 октомври: “Мога да говоря антисемитски неща и Adidas не могат да скъсат с мен. Сега какво?”

Агенцията CAA, която представлява Йе, взе решение вчера да прекрати отношенията си с него, а той беше освободен от модната марка Balenciaga миналата седмица.

Twitter и Instagram го блокираха заради антисемитски изказвания. След това социалната медийна платформа Parler обяви, че Йе е постигнал споразумение за придобиването й.

Акциите на Adidas поевтиняваха с 4% по-рано днес на борсата във Франкфурт.

Компанията започна да преразглежда отношенията си с рапъра на 6 октомври, но оттогава получи много критики заради бездействието си.

Adidas започна да работи с Йе през 2013 г., а през 2016 г. подписа договор за производство и дистрибуция на продукти от неговата марка Yeezy. От Adidas са казвали, че партньорството е оказало “огромно въздействие” върху дейността й и е една от най-успешните колаборации в историята на нейната индустрия.