Най-големият производител на мед в Европа Аurubis, която развива дейност и в България, иска Лондонската борса за метали да наложи незабавна забрана на търговията с метала от Русия заради риск от запълване на складовете на борсата, тъй като потребителите избягват да го купуват.

Това заяви главният изпълнителен директор на компанията Роланд Харингс пред Reuters.

Западните държави наложиха санкции срещу Русия след инвазията в Украйна, но засега няма ограничения на закупуването на руски метали.

Има обаче опасения в индустрията, че поради факта, че потребителите ги избягват, предлагането може да запълни складовете на борсата.

“Предлагането на руска мед трябва да бъде спряно, защото съдим по клиентската си база, че няма интерес, въпреки че няма наложени санкции,” заяви Харингс.

“Имаме опасения, че големи количества от метала ще се натрупат в складовете на борсата и това ще наруши нейната функционалност,” допълни още той.

“Налага се предприемането на бързи действия, защото някои договори с руски доставчици ще изтекат тази календарна година.”

Лондонската борса за метали вече е сложила началото на дискусия относно възможността за забрана на търговия и съхранението в системата й на руски алуминий, никел и мед.

През 2021 г. Русия е доставила на ЕС близо 292 000 тона мед, сочат данни на Trade Data Monitor, които показват, че общият внос на мед в съюза през миналата година е бил над 801 000 тона.

Източници от индустрията казват, че избягването на руския метал е една от причините за увеличеното търсене на метала от други източници.

Aurubis няма притеснения по отношение на енергийната криза, защото вече си е осигурила доставки за идната година, заяви Харингс.

“Много уверени сме, че в нашата компания няма да имаме проблеми заради енергийната криза или недостига на природен газ, които да наложат забавяне или спиране на производството,” допълва той.

Въпреки очакваната рецесия в Европа, търсенето на мед остава голямо, което позволи на компанията да увеличи премията за европейските клиенти с 85% до 228 долара за тон за доставки през следващата година.

Има известно забавяне на търсенето от страна на строителния сектор, като то е компенсирано повече от достатъчно от по-голямото търсене от страна на сектора на възобновяемите енергийни източници и електромобилите, казва Харингс.

През август Aurubis отчете близо 24% скок на тримесечната си печалба и потвърди очакванията си за цялата финансова година, въпреки по-високите енергийни разходи.

Харингс потвърди прогнозата, че оперативната печалба преди данъци за цялата година ще бъде 500-600 млн. евро.