Брадли Уилямс ненавижда първата си работа, след като завършва колеж.

28-годишният Уилямс казва, че офис средата не е за него и напуска три месеца, след като започва работа.

Приятелката на Уилямс - Кази Магенис, току-що е завършила Университета на Екзитър, когато двамата се запознават. Докато приятелите им стартират своите кариери в Лондон, Уилямс и Магенис не се поддават на социалния натиск да започнат корпоративна работа.

Вместо това те решават да се отправят на пътешествие в Южна Америка.

Следват невероятни четири месеца, по време на които те лагеруват в горите на Амазония, посещават Боливия за параглайдинг, карат сърф в Перу и виждат на живо водопадите Игуасу в Аржентина. Всичко това описват в своя блог на име Dream Big Travel Far.

Парите им обаче свършват бързо, казва Уилямс.

Норвегия - страната на фиордите, сьомгата и елените

Двамата започват да работят като копирайтъри на свободна практика, за да свързват двата края, от което изкарват между 1 000 и 1 500 долара на месец на човек, казва Магенис. Това се оказва достатъчно, за да пътуват комфортно в Югоизточна Азия в продължение на 18 месеца.

Те продължават да поддържат своя блог, да споделят съвети за пътувания, маршрути и примерни списъци за опаковане на багаж със своята аудитория. В крайна сметка, спират с копирайт услугите и посвещават цялото си време на блога.

Сега сайтът има средно по около 250 000 посетители месечно и е на път да генерира шестцифрени годишни приходи, казва Магенис.

“Всичко опира до числата. Трябва да имате хиляди хора, които четат съдържанието ви, преди, всъщност, да започнете да изкарвате някакви пари,” разказва Уилямс в YouTube видео за това как печелят пари, докато пътуват.

Основните източници на приходи от техния блог са рекламата и партньорският маркетинг, обяснява Уилямс във видеото. Те получават комисиона, когато техни читатели резервират пътувания или хотели през линкове в блога им.

“Нещата се разраснаха прекалено много, за да ги управляваме сами,” казва Магенис пред CNBC, допълвайки, че в списването на блога в момента участват и седем други автори.

Двойката също така има YouTube канал, но във видеото Магенис казва, че не изкарват много пари от него.

“Досега сме заработили 382.85 долара, така че гледайте на това както искате,” казва тя през смях.

COVID-19 

Когато настъпва COVID пандемията и пътуванията спират, това засяга и техният блог, който е единственият им източник на доходи.

“Приходите просто спряха и всичко пресъхна”, казва Уилямс.  Двойката се връща отново към писането на свободна практика, за да свързва двата края.

“Хубавото на това, че нашият бизнес е блог, е, че ги няма големите традиционни разходи, като наем,” казва Уилямс.

За да пестят пари, те прекарват няколко месеца със семействата си в Северна Ирландия и Англия.

По време на престоя си при родителите на Уилямс те се захващат с нов проект — да оборудват микробус, така че да бъде годен за живот за времето, в което границите ще отворят.

Микробусът 

Те се нуждаят от микробус, с който могат да пътуват по света. За да го проектират, търсят съвети онлайн. “Почерпихме вдъхновение от многото представяния на микробуси в YouTube,” казва Магенис.

Микробусът, който кръщават Хелън, разполага с много от удобствата на една къща.

Той има две легла и място за сядане за четирима души, плюс душ, тоалетна и място за готвене. Електроенергията идва от 480-ватов слънчев панел на покрива на микробуса.

“Повечето вечери готвим в микробуса,” казва Магенис. “Имаме фурна, така че можем да готвим всичко, което бихте сготвили и в къща.”

Маршрутът

Карта в блога показва маршрута, по който планират да минат. Когато са разговаряли със CNBC, те са били в САЩ. За да преминават океаните, те летят със самолет, а бусът бива транспортиран през отделните държави.

Уилямс и Магенис искали да пътуват и в Русия, но войната осуетява техните планове.

Сега планират да транспортират микробуса си от Южна Америка до Австралия, където ще попътуват, преди след това да отидат в Азия. Маршрутът им завършва в Европа, където е започнал.

Най-доброто и най-лошото на това да пътуваш с микробус и да живееш в него

Най-доброто от живота в микробус е, че насърчава минималистичния начин на живот, казва Уилямс.

“Не можете да имате 10 чифта обувки и седем палта. Ще осъзнаете, че всъщност нямате нужда от толкова,” казва той.

Харесва им, че домът им пътува с тях.

“Може да сме паркирали на ръба на скала или в средата на нищото, но след като затворим вратите и пуснем отоплението, това си е едно наистина уютно място,” казва Уилямс.

Животът в микробус си има и своите недостатъци. “Ако сте сами и не общувате много, може да се чувствате доста самотни,” казва той.

“Понякога в Instagram се описва една картина на живота в микробус сякаш всяка вечер сте на плаж и гледате залеза, но в много случаи навън вали или пък микробусът се чупи и трябва да търсите къде да го поправят.”

Двамата изчисляват, че харчат не повече от 2 000 долара годишно за поддръжка на микробуса.

Когато си на път, има и най-различни опасности. Докато транспортирали микробуса от Великобритания за Канада, от него изчезнали оборудването за влога им, проектор и дрехи.

Веднъж някои се опитва да влезе в микробуса посред нощ, но впоследствие се отказва, след като Уилямс излиза навън.

Те насърчат хората, които се интересуват от този начин на живот, първо да го опитат, преди да впуснат изцяло в него. “Наистина не е за всеки,” казва Уилямс, допълвайки, че някои хора може да изпитат клаустрофобия.

“Ние знаем, че ни харесва, защото преди това бяхме направили няколко други пътешествия с микробус,” казва той.

Неговият най-важен съвет към проявяващите интерес е първо да наемат микробус, а след това “просто да опитат.”