Корейската народнодемократична република (КНДР) влезе в новините и на националния си празник, когато отбелязва 74 години от създаването си през 1948 г.

Южнокорейската информационна агенция Renhap съобщи, че Северна Корея се е обявила за ядрена държава със закон, в който е записано още, че решението за използването на ядрени оръжия принадлежи единствено на нейния лидер Ким Чен Ун.

Постановление, озаглавено "Политика в областта на ядрените оръжия", е било прието от 14-ото Върховно народно събрание на Северна Корея на сесията му на 7 септември, сочат информациите от държавните севернокорейски медии.

КНДР е образувана през 1948 г. от съветската окупационна зона на Корейския полуостров, който до 1945 г. е управляван от Японската империя. Днес това е една от най-изолираните и безмилостно управлявани държави на планетата.

Ето най-странните неща, които не знаете за отшелническата нация.

Най-високата необитаема сграда в света се намира в Пхенян

Тази островърха сграда в центъра на столицата Пхенян е хотел Ryugyong, известен още като „хотелът на гибелта“. С височина от 329 м, това е най-високата необитаема сграда в света, според Световните рекорди на Гинес.

Строителството на изоставената резиденция започва през 1987 г., като в продължение на три десетилетия е стопирано и възобновявано заради икономическите проблеми на страната.

Хотелът е на 105 етажа, като на най-горното ниво има въртящ се ресторант, който никога не е посрещал посетители.

Годината не е 2022

Ние може и да живеем в 2022 г., но за хората в Северна Корея все още е 111-ата година на чучхе. Севернокорейският календар чучхе започва от 15 април 1912 г. - датата на раждане на неговия основател Ким Ир Сен.

Пътен полицай - мечтаната работа за жените в Северна Корея

Ако сте жена в Северна Корея, за вас една от най-търсените професии ще бъде пътен полицай. За тази роля жените се често се подбират според красотата и ръста си. Има дори и фен сайт, посветен на жените, управляващи трафика в столицата на страната Пхенян.

Правилото за наказание на три поколения

Едно от най-шокиращите нарушения на човешките права в Северна Корея е правилото за наказание на три поколения. Ако дадено лице бъде признато за виновно в престъпление и изпратено в затворнически лагер, три поколения от семейството му също биват изпратени там – включително родители, баби и дядовци, които не напускат затвора цял живот.

Сините дънки са незаконни

Забравете за сините дънки - те са забранени в Северна Корея, тъй като се смята, че олицетворяват американския капитализъм.

Има четири телевизионни канала

Забравете Netflix – в Северна Корея има само четири телевизионни канала. Всички са държавни и обикновено се излъчват в най-гледаното време от деня. Сред тях е Athletic Television, която представя спортни състезания с участието на севернокорейски спортисти, документални филми и програми за историята на спорта в Северна Корея.

Нуждаете се от правителствено разрешение, за да си купите лаптоп

Компютрите в Северна Корея са много скъпи и труднодостъпни. Трябва ви предварително разрешение от правителството, за да се сдобиете с такъв.

Можете да разглеждате само 28 уебсайта

Ако смятате, че телевизионният пазар е свит, то тогава не сте запознати с интернета в Северна Корея. Местните имат право да разглеждат само 28 уебсайта.

Интернетът, наричан Kwangmyong, е безплатен за използване от тези с достъп до компютър. Стига, разбира се, да имате средства и разрешение да си купите такъв.

Северна Корея е дом на най-големия стадион в света

Стадион May Day, построен през 1989 г. и реновиран през 2014 г., побира 150 000 души. Дизайнът му наподобява цвят на магнолия.

Метрото служи и като бомбоубежище

В столицата на страната Пхенян метрото се намира на 110 метра под земята, което го прави една от най-дълбоките метро системи в света. Толкова е дълбоко, че станциите се използват като бомбоубежища, а коридорите са защитени от дебели стоманени врати срещу взрив.

Човешките отпадъци се използват като тор

През 2008 г. Южна Корея спира да изпраща торове на Северна Корея, като страната се изправя пред сериозен недостиг, посочва news.com.au.

В резултат е въведен нов закон, който задължава гражданите да събират собствените си изпражнения (100 кг годишно на човек) и да ги предават на властите, за да подпомагат селското стопанство на страната.