Акциите на Amazon поевтиняха с близо 13% в следборсовата търговия, след като компанията излезе с разочароваща прогноза за четвъртото тримесечие и обяви по-слаби от очакваните приходи за третото тримесечие.

Гигантът в електронната търговия обяви 0.28 долара печалба на акция, докато приходите на компанията за третото тримесечие възлизат на 127.10 млрд. долара при предварително очаквани 127.46 млрд. долара, според проучване на Refinitiv.

Подразделението Amazon Web Services генерира 20.5 млрд. долара приходи при прогнозирани 21.1 млрд. долара, докато приходите на компанията от реклама възлизат на 9.55 млрд. долара при очаквани 9.48 млрд. долара. 

От Amazon обявиха, че очакват приходи за четвъртото тримесечие в размер на между 140 и 148 млрд. долара, което би представлявало ръст на годишна база между 2 и 8%. Анализатори очакваха приходите на компанията да бъдат в размер на 155.15 млрд. долара.

Приходите на Amazon нарастват с 15% през третото тримесечие, завръщайки се към двуцифрения растеж в процентно изражение, но въпреки това бяха по-малки от очакванията на Уолстрийт.

Подобно на останалите големи технологични компании, Amazon имаше трудна година досега, тъй като трябва да се справя с ефектите от макроикономическата среда, високата инфлация и повишаващите се лихви. Тези предизвикателства доведоха до забавяне на основния бизнес на компанията в търговията на дребно, след като потребителите се завърнаха в магазините.

Това е вторият случай през тази година, в който Amazon публикува достатъчно разочароващи резултати, за да предизвика двуцифрено понижение в цената на акциите си в процентно изражение. През април изнесената слаба прогноза за второто тримесечие доведе до поевтиняване на акциите с 14%.

Под ръководството на главния изпълнителен директор Анди Джаси, който пое поста от основателя Джеф Безос през юли 2021 г., Amazon реагира на повишаващите се разходи, като агресивно ограничи разходите в редица подразделения в последните месеци.

Компанията ограничи складовите си пространства, спря някои експериментални проекти, прекрати услугата си за телездраве Amazon Care и замрази наемането на служители за корпоративни длъжности в търговията на дребно.

Главният финансов директор на Amazon Брайън Олсавски заяви, че компанията е свила бюджета си за капиталови разходи за тази година с една трета.

Компанията в момента предприема действия за “затягане на колана, в това число спиране на наемането на служители за определени дейности и прекратяване на проекти и услуги, разходите за които се смята, че ще са по-удачни на други места,” каза Олсавски.

Той допълни, че икономическата среда в Европа е по-лоша от тази в Северна Америка, защото войната в Украйна и енергийната криза са усложнили нещата. 

Мрачната прогноза на Amazon не вещае нищо добро за празничния сезон. Анализаторите се подготвят за един по-слаб сезон, като продажбите се очаква да нараснат само с 2.5%, според Adobe.

Отчетът на Amazon приключва една разочароваща седмица за големите технологични компании. Alphabet и компанията майка на Facebook - Metа, обявиха резултати, които не оправдаха очакванията. Тази тенденция не подмина и Microsoft, която обяви по-слаби от очакваните приходи от облачната си дейност и слаби прогнози за следващото тримесечие. 

Оперативната печалба на Amazon пада близо наполовина на годишна база от 4.85 млрд. долара до 2.53 млрд. долара. Amazon Web Services е генерирала цялата печалба на компанията, докато подразделението за облачни технологии генерира оперативна печалба в размер на 5.4 млрд. долара. Въпреки това AWS отчита най-слабия ръст в приходите си от 2014 г., когато Amazon започва да публикува отделно резултатите.

Рекламният бизнес на Amazon беше светлият лъч в резултатите на компанията. Приходите от реклама скачат с 25% на годишна база до 9.55 млрд. долара през последното тримесечие, което е над предварителните очаквания за 9.48 млрд. долара.

Amazon обяви 2.9 млрд. долара печалба за третото тримесечие, която включва и 1.1 млрд. долара неоперативна печалба от дела на компанията в производителя на електромобили Rivian, който излезе на борсата в края на миналата година.