Майкъл Робинс е роден през 1926 г. и работи като паричен мениджър в Бостън. Той помни Голямата депресия. Неговият баща губи всичко при пазарния срив от 1929 г. Робинс използва старомоден език и все още ходи на работа с папийонка.

Въпреки това той е съвременното лице на бъдещата икономика, защото все още работи на пълен работен ден на 95-годишна възраст. Той дори пътува с велосипед до работа всеки ден. 

Не е новина, че САЩ и по-голямата част от света са изправени пред притеснителна демографска криза. Броят на възрастните хора се увеличава с много по-бързи темпове от този на младите и тези на средна възраст.

Робинс е старши паричен мениджър в Mayflower Advisors във финансовия район на Бостън.

Той си спомня колко тежко е било положението по време на Голямата депресия и как президентът Франклин Делано Рузвелт свършил много лоша работа, според него. 

Робинс е в занаята от толкова отдавна, че е последният останал жив от основателите на инвестиционен клуб, който е създаден през 60-те години и е провеждал редовни месечни срещи в легендарния ресторант Locke-Ober в центъра на Бостън. Ресторантът фалира преди няколко години, докато клубът все още съществува.

Някои от колегите на Робинс са с 60 години по-млади от него – хора, които не помнят атентатите от 11 септември 2001 г., да не говорим за Голямата депресия. Този феномен ще се случва все по-често, ако настоящите тенденции се запазят. Дори малцина да могат да работят след 90-ата си година, мнозина ще са тези, които ще работят и през 70-те и 80-те си години.

Има доста проучвания, които показват, че да работиш по-дълго може да бъде добре за психическото и физическото здраве на човек. Работата осигурява психическа стимулация и хора, с които да разговаряте, или поне осигуряваше, преди всички да решат да работят от дома.

И докато Робинс все още работи от офиса, по-голямата част от центъра на Бостън сега е изоставена, а много от големите офис сгради са “безлюдни”, както казват местните. 

Има обаче и проучвания, които предполагат, че да се налага човек да работи по-дълго е вредно за здравето.

Ключовата разлика може би е дали работите това, което ви харесва с хора, които харесвате, или не. Робинс споделя твърдението, че ако човек работи нещо, което обича, няма да му се налага да работи и ден през живота си.

Робинс, всъщност, няма нужда да работи. На въпрос защо го прави той отговаря “Какво други бих правил? Обичам да работя. Очарован съм от пазарите.”