Точно когато излязохме от COVID пандемията, световните цени на горивата скочиха до небето. Това се отрази върху самолетните билети и разходите за автомобилно гориво.

Сега лихвените проценти се покачват по целия свят, в опит да се нормализират нивата на инфлацията, което повишава цените на нощувките - те са нараснали с 10 или повече процента в много популярни дестинации.

Тези ефекти обаче не се усещат еднакво във всички краища на света, като валутните движения могат да ги засилят или намалят. Ако заплатата ви е в щатски долари, целият свят е на разпродажба за вас в момента.

Ако обаче печелите японски йени или британски лири, ще похарчите повече, отколкото преди година на повечето места извън собствената ви страна, посочва CNN.

Без значение какво се случва в света на макрофинансите обаче, опитните пътешественици могат да намерят начин да пътуват по-икономично.

Ето седем съвета, които ще ви помогнат да държите бюджета си за пътуване под контрол.

Намерете страхотна оферта за полет, след което изберете дестинацията

Много туристи избират дестинация, която искат да посетят, без да правят много проучвания, след което се опитват да вкарат цените в съществуващия си бюджет. Много по-добра стратегия е да изберете евтина оферта за полети и след това дестинация.

Има много компании, които са специализирани в намирането на изгодни сделки, като Scott's Cheap Flights и Secret Flying. Можете да вкарате началното летище в Google Flights, да изберете дата и да оставите крайната дестинация празна.

Карта на света ще ви покаже началната цена на полет до всяка точка на планетата. Можете да си поиграете с датите или да изберете гъвкава опция, за да откриете оптималното време за полет.

Турция - удивителни гледки и интересни факти

Изберете исторически евтина дестинация

Някои дестинации по света са по-евтини от други благодарение на девалвация на валутата или други финансови параметри. Можете да посетите Истанбул и Кападокия в Турция, да изследвате Патагония и Буенос Айрес в Аржентина или да плавате по Нил в Египет.

Американците се радват на повече изгодни оферти от европейците (заради скъпия долар и поевтиняващото евро), които обаче могат да открият по-евтини варианти за пътуване, освен вече посочените, в Унгария, Лаос и Южна Корея.

Следете таксите, докато пътувате

Избягвайте банкрута, който финансовите институции по света могат да ви причинят, когато използвате кредитна или дебитна карта далеч от дома.

Уверете се, че имате поне една кредитна карта, която не начислява такса за чуждестранна транзакция и в идеалния случай използвайте дебитна карта, която няма такса за теглене от банкомат.

В повечето случаи ще получите най-добрата цена, като използвате кредитна или дебитна карта в местната валута (откажете всякакви предложения за конвертиране на таксите във вашата родна валута).

Изберете изгоден вариант за настаняване

Понякога хотелите предлагат най-добрите оферти, понякога малките места за настаняване, като например апартаменти и къщи за гости.

Цената може да варира доста според местоположението и нуждата от собствена кухня. Имайте предвид, че в някои страни (като Тайланд и Виетнам) е по-евтино да се храните навън, отколкото да си готвите.

По какъвто и маршрут да тръгнете, обърнете сериозно внимание на отзивите, особено ако използвате Airbnb и Booking.com.

Комбинирайте видовете транспорт

Разширеният обхват на нискобюджетните авиокомпании по света направи много по-евтино пътуването в рамките на даден регион, като Югоизточна Азия и Европа, или в рамките на страни с интензивна вътрешна авиационна конкуренция - като САЩ и Мексико.

Така че има смисъл да използвате полет на дълги разстояния до едно място и след това да купите билет от нискобюджетна авиокомпания (или за влак в Европа) до следващата страна, в която искате да отидете.

Не се хранете в туристическите зони

Ако искате да хапнете това, което ядат местните на нормална цена, излезте от туристическия район. Само 15-минутна разходка във всяка посока или вземане на метрото за няколко спирки е достатъчна, за да откриете огромна разлика в цените във всеки популярен град - от Прага през Венеция до Пуерто Валярта.

Вероятно ще похарчите по-малко и ще се насладите на повече автентични ястия и преживявания. Използвайте Google Translate на телефона си, за да си преведете менюто.  

Пътувайте извън високия сезон

Избягването на пиковия сезон за пътуване е по-лесно да се каже, отколкото да се направи, ако сте семейство, в което има ученици, но има варианти.

Първо, ваканцията в южното полукълбо е по различно време от годината, в сравнение със северното, освен това някои тропически дестинации са по-малко натоварени през лятото заради дъждовния сезон.

Популярни дестинации, като Мексико, Белиз и Южна Африка, са вариант за пътуване извън сезона между юни и септември. Най-доброто време за посещение на Карибите, ако избягвате високия сезон, е май, а на Европа – октомври.