Норвегия е доста напред по отношение на електромобилите, а по-голяма част от взетата преднина се дължи на едно необичайно сътрудничество между екоактивисти и поп групата A-ha.

През 80-те години на миналия век лидери в скандинавското движение за опазване на околната среда призовават за разработването на технология за електромобили, но призивите им остават незабелязани.

Така те решават да обединят усилия с най-популярната музикална група в страната, за да популяризират този въпрос.

A-ha тогава са една от най-известните групи с международни хитове, като Take on Me и Sun Always Shines on TV.

Те дори записват тематичната мелодия за филма от поредицата за Джеймс Бонд от 1987 г. „Живите светлини“.

Активистите и групата отиват заедно в Берн, Швейцария, за да посетят изложението Tour de Sol през 1989 г. Там те виждат Fiat Panda, който е превърнат от бензинов автомобил в електромобил.

Те внасят подобен автомобил в Норвегия и използват първия съвременен електромобил по пътищата на страната, за да стартират кампания на гражданско неподчинение и да посочат как тя трябва да приеме алтернатива на замърсяващите автомобили, задвижвани от изкопаеми горива.

Глоби и неподчинение

Те натрупват редица глоби, минават с автомобила през пунктове за плащане на тол такси, паркират непозволено и отказват да плащат данъци за автомобила, застъпвайки тезата, че тази нова форма на транспорт трябва да бъде освободена от тези налози, за да бъде по-привлекателна.

"Не смятах, че влизам в ролята на бунтар. Осъзнавах, че всъщност е точно това, но то беше необходимо. Това трябваше да направим. И просто беше много логично", казва вокалът на A-ha Мортен Харкет пред BBC.

Задните седалки на автомобила Fiat Panda са премахнати, за да има място за батериите, но пробегът на колата е ограничен едва до 45 км, а зареждането отнема 48 часа.

Идеята е на професор Харалд Роствик от Университета в Ставангер, който казва, че тогава хората просто му се присмивали.

"Беше трудно дори да предадем за какво говорим, защото тогава нямаше дума като 'устойчивост'. Идеята беше да злепоставим правителството до такава степен, че само година, след като шофирахме колата за първи път, те започнаха да въвеждат най-добрите стимули в света, за които настоявахме."

Стимулите включват позволение за електромобилите да се движат в бус лентите, да паркират безплатно, да ползват безплатно фериботи и да не бъдат облагани с данъци.

"Преди да внесем електромобила, само се фокусирахме върху проблемите. Това беше една от първите теми, които се фокусираха върху решението. Отне ни година, за да подготвим почвата с този малък Fiat Panda за регулациите в Норвегия", казва Фредерик Хауге, основател на благотворителната организация Bellona Foundation. 

Кампанията продължава около седем години, докато всички стимули са приети

Колата е конфискувана от правителството и откупувана от поддръжници на каузата повече от десет пъти. За тях обаче е важно Норвегия да е лидер в декарбонизирането на пътуванията.

От средата на 70-те години насам Норвегия се превърна в една от най-богатите страни производителки на петрол в света.

Страната разполага със суверенен инвестиционен фонд с активи на стойност близо 1 трлн. долара, изграден с печалбите от петролните си полета, който ще изпълнява функцията на "пенсионен фонд", когато петролът свърши.

"Ръцете ни са почернели от петрола, от който забогатяхме. Мисля, че по тази причина имаме определена отговорност да бъдем лидери. Тази малка количка подготви пътя за безплатното паркиране за електромобилите и за това те да не плащат тол такси", казва Магне Фурухолмен от A-ha. 

Норвегия сега е различно място

В страната с население от едва 5.4 милиона души в момента има повече от половин милион електромобила. За сравнение, в Шотландия, която има сходно население, има около 50 000 електромобила.

През първото полугодие на 2022 г. 78% от закупените нови автомобили в Норвегия са били изцяло електрически.

Страната планира да забрани продажбата на нови бензинови и дизелови автомобили до 2025 г., като има оптимизъм по отношение на бъдещето. 

Норвегия - страната на фиордите, сьомгата и елените

"Сега, 33 години по-късно, вече сме пораснали и имаме деца. Всички ние имаме отговорност към нашите собствени семейства, към нашата нация и към световната общност", казва професор Роствик. 

Харкет също е оптимист относно бъдещето. "Светът изглежда по начина, по който изглежда днес, защото ние го правим такъв," казва той. "Защото начинът, по който правим нещата може да се промени бързо, ако ние решим да се променим."